Deşi în cazul evenimentului nefericit din Mureş a fost vorba de o armă neletală supusă autorizării, un pistol cu aer comprimat, prevederile şi condiţiile de securitate în care trebuie păstrate armele conform legislaţiei fac referire doar la armele letale.
Potrivit Legii 295/2004, titularul dreptului de a purta şi folosi arme letale are obligaţia de a păstra arma şi muniţia înscrisă în permisul de armă în condiţii de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea unor persoane neautorizate.
Normele de aplicare ale legii, menţionate în HG nr. 11/2018, stabilesc exact care sunt aceste condiţii de securitate:
- păstrarea obligatorie a armelor şi muniţiilor acestora la domiciliu sau la reşedinţa menţionată în permisul de armă;
- armele şi muniţiile se păstrează în dulapuri sau casete metalice, prevăzute cu încuietori separate, muniţia separată de armă, arma neîncărcată cu muniţie;
- aceste dulapuri sau casete metalice trebuie să fie fixate în perete sau în pardoseală;
- armele şi muniţiile pot fi depuse de către titular la un armurier autorizat pentru păstrare.
Nerespectarea condiţiilor de păstrare atrage, după caz, răspunderea penală, civilă, contravenţională sau administrativă a persoanei vinovate.
În situaţia în care titularul vrea să transporte aceste arme sau muniţiile lor, o poate face doar în condiţiile stabilite tot de HG 11/2018 după aprobarea unei cereri de către organul de poliţie în a cărei rază de competenţă teritorială sunt păstrate armele. În timpul transportului, titularul va transporta armele în huse, neîncărcate cu muniţie şi asigurate cu dispozitive de blocare a trăgaciului în cazul armelor purtate întregi.
Cei care au dreptul de a purta şi folosi armele le pot folosi în mod efectiv numai în poligoanele autorizate sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate. "Persoana care a făcut uz de armă este obligată să acţioneze imediat pentru a se acorda primul ajutor şi asistenţă medicală persoanelor rănite. Persoana care a făcut uz de armă este obligată să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de poliţie, indiferent dacă au rezultat sau nu victime ori pagube materiale", se menţionează în Legea 295.
Totuşi, cum se poate deţine o armă în mod legal? Ei bine, pentru asta trebuie să fie obţinut un permis de armă, ce oferă dreptul de a deţine şi, după caz, de a purta și folosi arma letală supusă autorizării (tipul, marca, seria și calibrul sunt înscrise în permis, precum și muniția aferentă). Însă, permisul nu oferă însă posibilitatea de a procura o armă letală. Pentru asta este nevoie de o autorizare distinctă, valabilă doar pentru perioada în care îți procuri arma respectivă.
Condiţiile ce trebuie îndeplinite de către un solicitant pentru obţinerea autorizaţiei de procurare sunt următoarele:
- să aibă peste 18 ani;
- să nu fi suferit anumite condamnări;
- să nu aibă calitatea de inculpat în anumite cauze penale;
- să fie declarat apt din punct de vedere psihologic şi medical;
- să nu fie considerat prezintă un pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea oamenilor;
- să fi absolvit un curs de instruire teoretică şi practică, organizat de o persoană juridică autorizată în acest sens;
- să nu fi avut anulat în ultimii doi ani dreptul de procurare, deţinere sau, după caz, port şi folosire a armelor letale ori a armelor neletale supuse autorizării;
- să nu fi pierdut sau să nu le fi fost sustrase în ultimii cinci ani arme letale sau neletale, din motive imputabile lor.
Comentarii articol (1)