Câtă vreme se plătesc contribuții la sănătate (CASS) pentru o persoană, aceasta are dreptul la pachetul de bază de servicii medicale de la stat. De principiu, faptul că apare în sistemul de sănătate ca asigurat poate fi verificat chiar de respectiva persoană, prin accesarea unei aplicații de pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), sau de cei ce acordă asistență medicală. În acest context, prezentăm azi modul în care o persoană poate verifica dacă apare ca asigurat în sistem.
Așa cum spuneam mai sus, atâta timp cât se plătește CASS pentru o persoană, aceasta
ar trebui să apară în sistem ca asigurat, ceea ce îi dă dreptul la o serie de servicii medicale de la stat. În plus, potrivit Legii sănătății, pentru salariați, asigurarea
se pierde în trei luni de la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu.
Astfel, mai ales atunci când o persoană își schimbă angajatorul sau are perioade fără activitate, e posibil să nu apară în sistem imediat ce începe sau reîncepe plata CASS.
În aceste cazuri, varianta cea mai ușoară pentru verificarea calității de asigurat în sistemul de sănătate este utilizarea
aplicației de pe noul site al CNAS, lansat cu doar câteva zile în urmă.
Astfel, furnizând codul numeric personal și introducând un număr de verificare (apare pe site-ul CNAS),
orice persoană poate afla dacă este sau nu asigurată la sănătate în sistemul public din România și dacă i s-a emis un card de sănătate. În acest fel, salariații pot vedea, de exemplu, dacă li se plătesc, de către angajatori, contribuțiile la sănătate.
Dacă se întâmplă să nu meargă site-ul CNAS (la momentul scrierii materialului, acesta funcționa) sau dacă află că nu figurează în sistem, deși ar trebui, fiind angajată, persoana interesată să afle acest lucru
trebuie să se adreseze, în primul rând, angajatorului, pentru a afla cauza problemei sale.
În cazul în care află că angajatorul nu îi plătește contribuțiile, iar în urma discuțiilor cu acesta nu se remediază situația, salariatul trebuie să se adreseze celor de la Inspecția Muncii, mai întâi, apoi, celor de la Fisc.
Pe de altă parte, dacă angajatorul a plătit toate contribuțiile, salariatul poate afla, practic, doar
de la medicul de familie sau de la alt furnizor de servicii medicale dacă apare sau nu în sistem. Ulterior, acesta trebuie să se adreseze casei județene de sănătate.
Dacă perioada în care o persoană nu mai are loc de muncă depășește trei luni de la încetarea raporturilor de serviciu (este asigurată la sănătate în toată această perioadă), pentru a nu rămâne fără acces la servicii medicale, poate deveni coasigurat, dacă un membru de familie o ia în întreținere. Acest lucru îi asigură în continuare, fără costuri, servicii medicale la stat. Mai multe detalii pot fi găsite în
acest articol.
Există și categorii de persoane care nu sunt nevoite să plătească CASS, dar
beneficiază gratis de servicii medicale în sistemul de sănătate public. Mai exact, potrivit Codului fiscal, copiii și
tinerii care își continuă studiile, gravidele, pensionarii, cei condamnați sau arestați sunt principalele categorii de beneficiari ai asigurării automate la sănătate.
Pe de altă parte, persoanele fizice autorizate (PFA) datorează la stat atât CASS, cât și contribuția la pensii (CAS) în situația în care estimează că obțin venituri ce
ating un plafon de 12 salarii minime brute pe țară. Astfel, PFA-urile pot fi obligate să achite CAS și CASS în 2021 dacă obțin venituri de cel puțin 27.600 de lei (sub acest plafon, plata este opțională).
Apoi, persoanele fără venituri
pot să se asigure opțional la sănătate. Codul fiscal prevede că cine vrea să se asigure anual la sănătate (asigurare valabilă 12 luni) trebuie să plătească, prin declarația unică, echivalentul a 10% din șase salarii minime brute.
Așadar, luând în considerare valoarea de 2.300 de lei pentru salariul minim, cei ce vor să se asigure la sănătate
trebuie să plătească anul acesta 1.380 de lei.
Persoanele fizice asigurate în sistemul sanitar de stat beneficiază de servicii medicale din
pachetul de bază destinat asiguraților.
Comentarii articol (33)