Mai precis, tinerii continuă să fie asigurați, fără plata contribuției la sănătate, până la vârsta de 26 de ani, însă numai dacă se încadrează în situațiile enumerate de Legea nr. 95/2006:
- dacă sunt elevi;
- dacă sunt absolvenți de liceu, până încep primul an universitar (dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor);
- dacă sunt ucenici;
- dacă sunt studenți.
De asemenea, mai sunt asigurați gratuit și tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului.
Așadar, tinerii rămân asigurați la sănătate atât timp cât își continuă studiile, dar și dacă provin din sistemul protecției copilului, numai până când împlinesc 26 de ani.
Totuși, dacă acești tineri încep să lucreze ca salariați sau să obțină venituri în mod independent, Codul fiscal prevede că ei datorează contribuția la sănătate. În cazul salariaților, contribuția este calculată, reținută și plătită la stat de angajator, însă, în cazul persoanelor fizice autorizate, acest lucru se face pe cont propriu.
În altă ordine de idei, numai soțul, soția și părinții fără venituri proprii, care se află în întreținerea unei persoane asigurate, pot fi coasigurați. Practic, și aceste persoane sunt asigurate la sănătate fără a plăti contribuție.
Pentru ca autoritățile fiscale să nu ceară din greșeală contribuție de la persoane care sunt asigurate gratuit, autoritățile din sistemul medical transmit periodic la Fisc listele asiguraților.
Persoanele fizice asigurate în sistemul sanitar de stat beneficiază de servicii medicale din pachetul de bază destinat asiguraților.
Comentarii articol (5)