ACCES GRATUIT
Cum poate obține un șofer dovada foto sau video a depășirii vitezei în cazul amendării
Polițistul care constată că un șofer a depășit limita de viteză stabilită pentru un sector de drum și-l sancționează contravențional nu este obligat să-i arate acestuia înregistrarea din care rezultă încălcarea legii. Totuși, potrivit unui avocat, șoferii au o soluție la îndemână în aceste situații.
Articolul continuă mai jos
Discuția a plecat de la
întrebarea unui utilizator al forumului avocatnet.ro:
“Am fost oprit pentru depășirea vitezei, am cerut să văd poza și am fost refuzat, iar eu am refuzat să semnez procesul-verbal de contravenție. Au trecut două luni și nu am mai primit nimic acasă. Ce se poate întâmpla sau, după două luni, procesul-verbal de contravenție devine nul?”După cum răspunde la această întrebare
Andreea Dana Fodor, avocat în cadrul Baroului București,
agentul constatator
nu are obligația de a arăta celui sancționat filmarea. În schimb, înregistrarea
poate fi cerută odată cu formularea unei plângeri contravenționale.
Potrivit
OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor,
“[î]mpotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia”.
Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a avut loc încălcarea legii și suspendă executarea măsurilor aplicate.
Pe de altă parte, așa cum subliniază Andreea Dana Fodor, OG nr. 2/2001 stabilește că agentul constatator poate aplica sancțiunea în șase luni de la data săvârșirii faptei, iar comunicarea trebuie realizată în două luni de la data aplicării sancțiunii.
Așadar, termenul maxim este de opt luni de la săvârșirea faptei. Chiar și-n cazul în care procesul-verbal este comunicat celui sancționat după acest termen,
el nu devine nul de drept.
Pentru a se constata prescripția executării sancțiunii, cel sancționat trebuie să formuleze o plângere în acest sens la instanța care apare în procesul-verbal.
Recomandarea avocatei este de a formula plângere și
“în situația în care procesul-verbal vă este comunicat înainte să expire termenul despre care am vorbit”. Asta, deoarece există cazuri în care Poliția rutieră
pierde înregistrările sau în înregistrări nu este vizibil numărul de înmatriculare al mașinii.
Notă: Pentru o informare prealabilă privind nelămuririle legislative, cititorii noștri pot pune întrebări în
forumul avocatnet.ro, acolo unde specialiști din diverse domenii ajută zilnic, gratuit, sute de persoane cu probleme legale.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (6)