Deși programul a fost oficializat în noiembrie 2020, schema se aplică din 10 ianuarie 2022 până la finalul acestui an. Plățile se vor face până la finalul anului 2023.
Acest tip de finanțare funcționează în două etape. În prima etapă, terții depun proiecte la stat pentru a obține finanțare. În a doua etapă, ulterior obținerii finanțării, terții vor pune fondurile la dispoziție tinerilor șomeri care vor să deschidă afaceri - fiecare tânăr șomer va putea primi până la 25.000 de euro și se estimează înființarea a circa 2.000 de afaceri noi. Este vorba, în esență, de entități precum ONG-uri, furnizori de formare profesională, sindicate, patronate sau asociații de întreprinderi.
Pentru a fi eligibili, respectivii tineri trebuie să figureze ca șomeri în evidențele agențiilor de muncă (la unitățile din cadrul ANOFM, adică), să aibă reședința sau domiciliul în zonele de sud-vest, sud-est și centru ale țării sau în sudul Munteniei. Prioritate vor avea tinerii din mediul rural și cei care aparțin minorității rome și care îndeplinesc celelalte condiții, pe lângă cele legate de vârstă (între 16 și 29 de ani).
Acești tineri, denumiți NEETs („Not in Employment, Education or Training” - în engleză), vor putea beneficia de sprijin financiar prin intermediul terților. Adică, mai exact, tinerii își vor întocmi un plan de afaceri pentru implementarea căruia vor semna cu acești terți, care obțin fonduri de la stat, un contract de subvenție.
Afacerile nou-înființate vor trebui să aibă sediul social într-una dintre regiunile amintite, în mediul rural sau urban, urmând ca inclusiv obligativitatea deschiderii și păstrării sediului social și a punctului ori punctelor de lucru în regiunile eligibile să se păstreze pe toată durata implementării planului de afaceri și pe toată perioada de sustenabilitate (care vor fi de minimum șase luni).
În plus, și persoanele angajate în cadrul noului business vor trebui să aibă, în mod obligatoriu, domiciliul sau reședința în aceleași regiuni.
Fiecare tânăr care va fi beneficiar al acestui ajutor va trebui să angajeze minim o persoană în cadrul afacerii, iar suma de maximum 25.000 euro va veni în două tranșe:
- tranșa inițială de maximum 75% din valoarea ajutorului de minimis, așa cum a fost aprobat pe baza planului de afaceri și prevăzut în contractul de subvenție încheiat;
- tranșa finala egală cu diferența până la valoarea totală, după ce beneficiarul ajutorului face dovada că a ocupat locul/locurile de muncă asumat(e) prin planul de afaceri.
În egală măsură, acești tineri mai pot beneficia și de cursuri de inițiere, calificare, recalificare, perfecționare sau specializare, cursuri de formare profesională recunoscute la nivel de întreprindere sau sprijin și orientare profesională pentru a-și găsi un loc de muncă.
Potrivit unui comunicat al MIPE, un apel de proiecte pentru acest program a fost deschis între 3 noiembrie și 31 decembrie 2021.
Comentarii articol (7)