ACCES GRATUIT
Adopția copiilor: Ce schimbări importante au apărut în 2021 în ceea ce privește procedura de adopție
Anul 2021 a adus o serie de modificări esențiale în ceea ce privește procedurile de adopție a copiilor. Au fost adaptate atât documentele utilizate în procedura de adopție, cât și regulile ce trebuie respectate pentru acordarea unor bani sau pentru stabilirea priorității la adopție.
Articolul continuă mai jos
1. Care sunt cele mai importante noutăți pentru cei ce vor să adopte copii, aplicabile din acest an. În primul rând, certificatul de adoptator a fost prelungit de la doi la cinci ani, s-a renunțat la cererea acordului rudelor până la gradul patru și a fost extinsă lista persoanelor care au prioritate la adopția copiilor. De asemenea, adoptatorii pot beneficia de sume de bani pentru copiii adoptați în anumite condiții, iar indemnizația aferentă concediului de acomodare se calculează în funcție de media veniturilor nete din ultimele 12 luni. În plus, din acest an se aplică o serie de reguli generale ale adopției, referitoare la condițiile morale și materiale, la interdicții, la acordarea consimțământului ș.a.m.d.
2. Pentru ca noile reguli ale adopției să se poată aplica efectiv, normele au fost modificate. În contextul apariției modificărilor la Legea adopțiilor, ce se aplică din primăvara anului 2021, au fost făcute mai multe modificări la normele privind procedura de adopție. Printre altele, a apărut reglementarea procedurii de verificare anuală a îndeplinirii condițiilor care au stat la baza eliberării atestatului de adoptator, au fost introduse anumite prevederi legate de evaluarea anuală în situația în care adoptatorul își schimbă domiciliul după obținerea atestatului și s-a stabilit o perioadă maximă în care se poate derula potrivirea practică.
3. A apărut lista documentelor necesare pentru obținerea indemnizației de acomodare și a sumelor date în plus față de aceasta. Pentru a reflecta schimbările apărute în domeniul adopțiilor, în vară au fost publicate documentele ce trebuie completate și condițiile ce trebuie îndeplinite în vederea obținerii indemnizației lunare de acomodare și a sumelor de bani date în plus pentru copiii adoptați în anumite condiții și pentru adoptatorii care asigură servicii de recuperare medicală la sfatul medicului.
4. Au apărut noi modele ale documentelor utilizate în procedura de adopție. Astfel, acum se folosesc noi modele pentru atestatul de persoană sau familie aptă să adopte, cererea de evaluare în vederea eliberării atestatului, cererea de adopție internațională și alte documente necesare procedurii de adopție au primit o nouă formă.
5. Regulile pentru acordarea unor bani, în plus față de indemnizația de acomodare, pentru cei ce adoptă copii au fost completate. Pe lângă indemnizația de acomodare, cei ce adoptă copii pot primi și alte sume de bani, destinate susținerii și stimulării adopțiilor interne. Sumele sunt cuprinse între 600 și 1.500 de lei.
6. Ce persoane sau familii au prioritate la adopție, după ce regulile în domeniu au fost modificate. În funcție de tipul de adopție (internă sau internațională) au fost stabilite persoanele sau familiile care au prioritate la adopția copiilor. Ca primă regulă, adopțiile interne au prioritate în fața celor internaționale.
7. Atestatul de adoptator e valabil, mai nou, timp de cinci ani, dar cu verificarea anuală a condițiilor de la emitere. Cele mai importante modificări apărute în vară, în normele de punere în aplicare a noii legislații privind adopțiile, au constat în prelungirea valabilității certificatului de adoptator de la doi la cinci ani și în stabilirea obligației de a verifica anual condițiile de acordare a certificatului, printre care se numără starea de sănătate a copilului adoptat, condițiile de locuit, situația economică a familiei și criteriile de potrivire inițială.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)