Procedurile de adopție, modificate radical
Printre modificările aduse legislației adopției de Legea 268/2020 se numără și cele apărute la procedura propriu-zisă de adopție. Astfel, s-a prelungit valabilitatea atestatului de adoptator sau familie adoptatoare la cinci ani (înainte era de doi ani), copiii pot fi declarați adoptabili fără a mai fi cerut acordul rudelor de până la gradul patru, iar termenele în care părinții firești majori pot declara că renunță să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului și în care pot reveni asupra deciziei s-au redus.
Apoi, anumite acte, printre care și certificatul de naștere al copilului, ale adoptatorului sau ale soţului şi soţiei din familia adoptatoare ori certificatul de căsătorie al acestora, nu mai trebuie legalizate, iar copiii pentru care există solicitări de adopţie din partea unor familii sau persoane atestate rămân adoptabili până la împlinirea vârstei de 18 ani, nu de 14 ani, așa cum stabilea legea înainte de apariția Legii 268/2020.
De asemenea, a fost extinsă lista persoanelor care au prioritate la procedura de potrivire - intră în această categorie familiile sau persoanele care au adoptat frați ai copilului sau care se află în procedură de adopție cu un frate al acestuia și s-au relaxat condițiile pentru monitorizarea postadopţie.
Documentul care modifică normele metodologice privind adopțiile, respectiv HG nr. 798/2021, stabilește și ce persoane sau familii au prioritate la adopția copiilor. De principiu, adopțiile naționale au prioritate în fața celor internaționale, iar rudele copilului din cadrul familiei extinse și alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viața de familie pentru o perioadă de minimum șase luni, printre altele, au prioritate în fața adoptatorilor care n-au niciun trecut comun sau legătură cu copii ce vor fi adoptați. Totodată, vechimea atestatelor de adoptator este un alt criteriu de ierarhizare.
Adoptatorii beneficiază lunar de sume importante de bani pentru copiii adoptați în anumite condiții
Concret, din martie, adoptatorul sau familia adoptatoare beneficiază, cu titlul de sprijin financiar, de o indemnizație lunară în valoare de 600 de lei (1,2 ISR - indicatorul social de referință, în valoare de 500 de lei). În plus, dacă cel adoptat are peste șapte ani, e încadrat în grad de handicap accentuat/grav, infectat HIV sau bolnav SIDA ori face parte dintr-un grup de cel puțin trei frați adoptabili împreună, cuantumul indemnizației se mărește cu 50% (la 900 de lei/lună).
Termenul până la care se acordă acești bani este, de principiu, împlinirea vârstei de 18 ani. Mai exact, până când cel adoptat dobândește capacitatea deplină de exercițiu, aceasta putând fi dobândită și înainte de 18 ani (de exemplu, dacă persoana se căsătorește).
Apoi, adoptatorul/ familia adoptatoare poate să recupereze de la stat sumele de bani cheltuite pentru asigurarea unor servicii destinate recuperării/ reabilitării copilului adoptat, în limita a 1.500 de lei pe an. În plus, cheltuielile de transport și cazare ocazionate adoptatorului de participarea la procedura potrivirii practice cu copilul din alt județ pot fi decontate în limita a 200 de lei/zi/persoană.
Mai multe detalii privind regulile pentru acordarea unor bani, în plus față de indemnizația de acomodare, pentru cei ce adoptă copii, așa cum au apar ele în noile norme metodologice privind procedura adopției (HG nr. 798/2021), pot fi găsite în acest articol.
Salariații care adoptă copii primesc o indemnizație mai mare decât în trecut
Indemnizația aferentă concediului de acomodare, care se acordă salariaților care adoptă copii, nu mai are cuantum fix, ca înainte, ci se calculează în funcție de media veniturilor nete din ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției.
Concret, indemnizația lunară reprezintă 85% din media acestor venituri și nu poate fi mai mică de 1.700 de lei (3,4 ISR), dar nici mai mare de 8.500 de lei.
Majorarea indemnizației vizează și persoanele care sunt deja în concediul de acomodare. În esență, dacă nu au o medie a veniturilor peste 1.700 lei, adoptatorii primesc aceeași sumă, iar dacă media este peste această valoare, indemnizația lor se majorează.
Cei care adoptă copii pot câștiga bani, fără să piardă indemnizația
O altă schimbare apărută vizează posibilitatea cumulării banilor de indemnizație aferentă concediului de acomodare cu alte venituri. Concret, pe perioada concediului de acomodare (maximum un an), adoptatorul are dreptul să obțină, fără să-i fie afectat dreptul la indemnizația de acomodare, și sume de bani precum indemnizații în calitate de consilier local/județean.
Pe lângă cele de mai sus, se pot obține, pe lângă indemnizație, și sume de bani acordate în baza legii, contractului individual/ colectiv de muncă, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu (altele decât salariul, în principal) ori venituri impozabile rezultate din desfășurarea unei activități (alta decât cea suspendată ca urmare a intrării în concediul de acomodare), al căror nivel net nu depășește 6.250 de lei.
Noi modele ale documentelor utilizate în procedura de adopție
Autoritățile au publicat recent noile modele ale documentelor folosite în procedura de adopție a copiilor, printre care se află atestatul de persoană sau familie aptă să adopte, cererea de evaluare în vederea eliberării atestatului și cererea de adopție internațională.
Noile modele de documente, formulare și instrumente folosite în procedura de adopție au fost publicate ca urmare a modificărilor apărute de la începutul anului în acest domeniu.
Regulile generale ale adopției
În primul rând, adoptatorul sau adoptatorii trebuie să îndeplinească o serie de condiții morale și materiale necesare creșterii, educării și dezvoltării armonioase a copilului. Acestea se dovedesc cu ajutorul atestatului.
Atestatul, a cărui valabilitate s-a prelungit, nu este obligatoriu atunci când este vorba de adopţia unei persoane care a dobândit capacitate deplină de exerciţiu sau de adopţia unui copil de către soţul părintelui firesc/ adoptiv.
După aceea, există și o serie de interdicții. Este interzisă adopția pentru persoanele condamnate pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, pentru infracţiunea de pornografie infantilă sau pentru infracţiuni privind traficul de droguri/precursori.
O altă condiție generală se referă la consimțământul părinților firești la adopție și, în cazul în care minorul care ar urma să fie adoptat a împlinit zece ani, a acestuia.
Înainte ca adopția să aibă loc, trebuie să existe o potrivire a adoptatului cu adoptatorii. În acest sens, autoritățile urmăresc să găsească adoptatori care să fie potriviți cu nevoile copilului, urmând a se stabili compatibilitatea. Revenind la condiția atestatului, sunt considerate persoane potrivite doar persoanele care au un atestat valabil de adoptator.
O modalitate concretă prin care pot fi găsite persoane potrivite pentru copil este de a se acorda prioritate rudelor copilului din familia extinsă și altor persoane cu care copilul a avut o viață de familie timp de cel puțin șase luni.
Ulterior perioadei de potrivire, se întocmește un raport în care există concluzii cu privire la potrivirea dintre adoptator și adoptat. Dacă acesta este favorabil, instanța dispune încredințarea copilului, în vederea adopției, pentru 90 de zile.
În aceasta perioadă, se fac rapoarte de progres, cu privire la relația dintre adoptator(i) și adoptat. La finalul perioadei de 90 de zile, raportul finale trimis instanței, care se pronunță cu privire la adopție.
În final, mai există o etapă. Ulterior hotărârii favorabile a instanței, mai există o perioadă de monitorizare de minimum doi ani. În timpul acestei perioade, sunt întocmite rapoarte trimestriale cu privire la evoluția copilului adoptat și a relațiilor dintre acesta și adoptator(i).
Din martie, această monitorizare nu se mai face “în cazul adopţiei interne a copilului de către soţul părintelui firesc sau adoptiv ori de către rudele copilului şi nici în cazul adopţiei copilului de către tutorele său ori de către persoane/familii care au avut copilul în plasament cel puţin 2 ani”, așa cum scrie în Legea 268/2020.
Abia după aceea se poate încheia complet procedura adopției, prin întocmirea raportului final de închidere a cazului. Oricare dintre părinții familiei care adoptă un copil poate cere un concediu de acomodare și poate avea dreptul la o indemnizație aferentă.
Comentarii articol (25)