Mai exact, cei care adoptă copii pot primi de-acum, pe lângă indemnizația de acomodare, care se plătește timp de un an de la adopție și reprezintă 85% din media veniturilor pe ultimul an, mai mulți bani ce sunt destinați susținerii și stimulării adopției interne. Mai multe detalii despre sumele pe care le pot primi, din acest an, cei ce adoptă copii pot fi găsite în acest articol.
Este vorba despre o indemnizație lunară în valoare de 600 de lei (care se poate majora în anumite cazuri), numită indemnizație de sprijin, și de o sumă fixă în cuantum de 1.500 de lei pe an, ambele introduse în legislația privind adopțiile prin Legea nr. 268/2020.
Obținerea indemnizației de sprijin
Suma de 600 de lei se acordă celor ce adoptă un copil cu vârsta cuprinsă între trei și șase ani, care este încadrat în grad de handicap ușor sau mediu ori care face parte dintr-un grup de doi frați adoptabili împreună, până când acesta dobândește capacitatea deplină de exercițiu, adică, de principiu, până la 18 ani.
Indemnizația de sprijin se poate majora la 900 de lei, dacă cel adoptat are peste șapte ani, e încadrat în grad de handicap accentuat/grav, infectat cu HIV sau bolnav de SIDA ori face parte dintr-un grup de cel puțin trei frați adoptabili împreună.
După cum apare în HG-ul publicat, „indemnizația de sprijin se acordă pe baza cererii adoptatorului sau unuia dintre soții care au adoptat copilul/copiii”. Aceasta trebuie depusă la direcțiile județene de asistență socială și protecție a copilului.
Pe lângă cerere, se mai depun copia hotărârii judecătorești de încuviințare a adopției, copia actului de identitate a solicitantului, copia certificatului de naştere al copilului, dar și acte care dovedesc încadrarea într-un grad de handicap ușor sau mediu ori că cel adoptat face parte dintr-un grup de doi frați adoptabili împreună.
Pentru a obține această indemnizație, actele de mai sus trebuie depuse, după cum scrie în HG-ul amintit, direct la autorități sau prin mijloace electronice, “în termen de 30 zile lucrătoare de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviinţare a adopţiei”.
Obținerea celor 1.500 de lei pe an
Acești bani pot fi obținuți de adoptator pentru a asigura copilului adoptat “servicii de recuperare/ reabilitare medicale, psihologice sau de altă natură”.
Pentru a putea primi cei 1.500 de lei, potrivit HG nr. 798/2021, adoptatorul sau unul dintre soții care au adoptat copilul ori copiii trebuie să depună o cerere în acest sens la direcția județeană de asistență socială și protecție a copilului de care aparțin, fie în format fizic, fie în format electronic.
Cererea trebuie însoțită de copia unui document eliberat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, care atestă faptul că adoptatul se află în perioada etapei de monitorizare postadopţie, precum și de copia documentului eliberat de medic, psiholog sau asistent social prin care se recomandă servicii de recuperare sau reabilitare medicală, psihologică sau de altă natură.
Plata acestei indemnizații se face în cel mult 45 de zile lucrătoare de la înregistrarea cererii. În cazul în care valoarea facturii sau facturilor depuse este mai mică de 1.500 de lei, solicitanții primesc suma ce apare în documente, iar, în situația în care este mai mare, primesc 1.500 de lei.
Comentarii articol (3)