avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1017 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii plata stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii plata stimulent de insertie

Conditii plata stimulent de insertie
Mama mai are concediu de crestere copil pana in 29 Ianuarie 2024 cand copilul implineste 2 ani; copilul este sanatos.
Avem urmatoarele intrebari:
1. Stimulentul de insertie se acorda doar daca mama reincepe lucrul inainte 29 Ianuarie 2025 (cand copilul face 2 ani) sau se acorda chiar daca reincepe munca dupa aceasta data?
2. Ce trebuie sa faca mama pentru a primi Stimulentul de insertie?
3. Pe ce perioada se acorda acest stimulent?
4. Care este valoarea Stimulentului ?
Cel mai recent răspuns: cristinamariav , utilizator 03:45, 4 Decembrie 2024
OUG 111/2010
art. 7
(1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin. (1) au dreptul la un stimulent de inserție, după cum urmează:
.......
b) în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptățite obțin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități.

Se acorda până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.
Multumesct. Am citit intr-un articol pe internet ca HG 536/2021 prevede o modificare la OUG 111/2010 doar ca nu am gasit acaesta HG si nu stiu daca ce era scris in acel articol e corect. Am reprodus textul mai jos:

"Valoarea stimulentului de inserție pentru persoanele care se întorc la serviciu înainte ca bebelușul să împlinească 6 luni este de 1.500 lei, iar valoarea stimulentului de inserție pentru cei care se întorc la job după ce copilul împlinește 6 luni va fi de 650 de lei, conform Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.
Dacă până în luna mai 2021, condiția pentru a primi stimulent de inserție era să te întorci la job sau să realizezi venituri impozabile cu minimum 60 de zile înainte de a împlini copilul 2 ani, respectiv 3 ani – în cazul copilului cu handicap, HG 536/2021 prevede o nouă modificare. Părinţii care se întorc la muncă după finalizarea concediului de creştere a copilului, adică după vârsta de doi ani, respectiv trei ani, a juniorului cu dizabilități primesc stimulent de inserție în valoarea de 650 de lei. În acest caz, stimulentul va fi acordat:

începând cu ziua următoare celei în care persoana îndreptățită realizează venituri impozabile, dacă solicitantul depune cererea în acest sens în termen de 30 de zile lucrătoare de la această dată.
începând cu data depunerii cererii, dacă aceasta este depusă după expirarea termenul de 30 de zile.
HOTĂRÂRE nr. 536 din 13 mai 2021
pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011
[ link extern ]
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara, de la hr mi s- a spus ca "modificarile actuale nu ... StelutaStell StelutaStell Bună seara, De la Hr mi s- a spus ca \"Modificarile actuale nu includ reducerea perioadei de revenire petru a putea beneficia de stimulentul de insertie,\" ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, care este valoare stimulentul de inserție in momentul ... Crystyana30 Crystyana30 Buna ziua, Care este valoare stimulentul de inserție in momentul de fata? Stiu ca, acest stimulent se raporteaza la ISR care in martie al fiecarui an se ... (vezi toată discuția)
Stimulent de inserție. 2silvi 2silvi Bună ziua! Vă rog să mă ajutați cu o lămurire legata de stimulentul de inserție. Sunt in concediu de creștere copil și după noile reglementări am ... (vezi toată discuția)