Ca să se găsească mai repede familii adoptive pentru copiii din sistemul de protecție din România, Parlamentul a stabilit introducerea în Legea adopției a unor noi stimulente financiare pentru cei care adoptă copii cu vârstă mai mare, cu handicap ori care fac parte dintr-un grup de frați. Aceste sume de bani se regăsesc în Legea 268/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, care a fost publicată joi în Monitorul Oficial nr. 1.140 și care se va aplica din 26 martie 2021.
"Adoptatorul sau familia adoptatoare beneficiază, cu titlul de sprijin financiar, de o indemnizație lunară, denumită în continuare indemnizație de sprijin, raportată la indicatorul social de referință, în cuantum de 1,20 ISR (indicator social de referință, în valoare de 500 de lei - n.red.), pentru fiecare copil care, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de încuviințare a adopției, se află în una dintre următoarele situații: a) are vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani; b) este încadrat în grad de handicap ușor sau mediu; c) face parte dintr-un grup de 2 frați adoptabili împreună", scrie în legea apărută recent.
Practic, pentru fiecare astfel de copil se va acorda lunar câte 600 de lei. Mai departe, cuantumul indemnizației s-ar mări cu 50% (ar ajunge, deci, la 900 de lei lunar/copil), dacă cel adoptat are peste șapte ani, e încadrat în grad de handicap accentuat/grav, infectat HIV sau bolnav SIDA ori face parte dintr-un grup de cel puțin trei frați adoptabili împreună (vorbim de trei situații posibile, nu de trei condiții cumulative).
Dacă însă copilul adoptat întrunește două dintre condiții, atât în cazul indemnizației de 600 de lei, cât și în cazul celei de 900 de lei, sumele lunare se majorează cu 75%. În cazul copilului care bifează toate cele trei condiții, indemnizația lunară ajunge cu 100% mai mare, adică se dublează.
Banii se dau până la majorat, uneori, chiar până la 26 de ani
Desigur, legea prevede și data-limită până la care se dau lunar acești bani, mai exact, până când cel adoptat dobândește capacitatea deplină de exercițiu -- ca regulă, la 18 ani, însă se poate dobândi și mai repede, de pildă, dacă se căsătorește. Desigur, o altă condiție pentru ca banii aceștia să fie dați lunar este și aceea ca adopția să nu fie anulată.
În lege scrie însă că, la cererea adoptatului, acești bani se pot acorda chiar și după 18 ani, mai exact, dacă tânărul își continuă studiile, până la 26 de ani. Evident, banii îi vor reveni tânărului, iar nu celor care l-au adoptat.
Sume de bani decontabile
În limita a 1.500 de lei pe an, adoptatorul/ familia adoptatoare va putea să recupereze de la stat sumele de bani cheltuite pentru asigurarea unor servicii destinate recuperării/ reabilitării copilului adoptat, prevede Legea 268/2020.
Interesant e că în lege mai scrie și că dacă astfel de cheltuieli depășesc această limită, diferența ar putea fi suportată de angajatorii care doresc să deducă respectivele sume din impozitul pe venit aferent anului în care acele cheltuieli au fost făcute.
În fine, cheltuielile de transport și cazare ocazionate adoptatorului de participarea la procedura potrivirii practice cu copilul din alt județ vor putea fi decontate în limita a 200 de lei/zi/persoană, după cum scrie în actul normativ.
Sumele de bani despre care am vorbit mai sus nu se regăseau înainte în legislație. Cei care adoptau puteau intra, cel mult un an, în concediu de acomodare și puteau obține o indemnizație lunară în această perioadă.
Și modul de calcul al acesteia s-a modificat, respectiv, din martie, indemnizația lunară aferentă concediului de acomodare se calculează în funcție de veniturile celui care adoptă (85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani), nu în raport cu indicele social de referință, așa cum era înainte (3,4 ISR - 1.700 de lei).
De asemenea, copilul adoptat are dreptul, ca oricare altul, la alocația de stat.
Comentarii articol (17)