Noua lege stipulează că le va fi interzis angajatorilor să concedieze salariații care și-au exercitat dreptul de a solicita mutarea pe un post mai bun, chiar dacă angajatorul refuză cererea (având acest drept), motivat.
Apoi, pe perioada concediului de îngrijitor, nou-introdus prin această lege, sau în zilele de absență pentru urgențele familiale, de asemenea nou-introduse, angajatorul nu va avea voie să concedieze salariatul. Absența pentru urgențele familiale va trebui anunțată de către salariat. În plus, nici pe perioada concediului paternal, care va suferi și el o serie de modificări, salariații nu vor putea fi concediați de angajatori.
Salariații care vor fi concediați pentru oricare dintre aceste motive vor putea cere, în instanță, reintegrarea pe vechiul post, așa cum este posibil și în prezent pentru orice concediere nelegală.
Mai mult, dacă vor beneficia de un tratament mai puțin favorabil, salariații care au solicitat sau efectuat concediul paternal sau de îngrijitor își vor putea reclama angajatorii la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru discriminare, care poate aplica amenzi în astfel de cazuri. OUG 57/2022 a introdus în Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați prevederea că orice tratament mai puțin favorabil aplicat unei femei sau unui bărbat, pe motiv că a solicitat sau a efectuat concediul pentru creșterea copiilor, concediul paternal sau concediul de îngrijitor ori că și-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, constituie discriminare.
Rectificare (22.11.2022). În forma anterioară a articolului era menționat, în mod eronat, faptul că angajatorii nu vor avea voie să îi concedieze nici pe salariații care au mai multe locuri de muncă. Prevederea care era prevăzută inițial de proiectul ce a devenit ulterior Legea 283 includea și art. 35 din Codul muncii, însă, la trecerea prin votul deputaților, a fost eliminată.
Comentarii articol (1)