avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inapt medical-armata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inapt medical-armata

Sunt diagnosticat ca seropozitiv si mi-as dori o cariera in aviatie ca pilot.Problema este ca pe unde am intrebat(armata-medicina muncii) daca am vreo sansa sa intru in armata ca seropozitiv mi s-a spus ca nu, desi, chiar daca sunt seropozitiv boala nu imi afecteaza cu absolut nimic capacitatea de efort fizic si psihic fiind convins ca pot intra in armata daca nu s-ar tine cont de calitatea mea de seropozitiv.Pur si simplu verdictul de inapt medical la vizita medicala mi se pare absurd indiferent de medicul care mi l-ar da deoarece eu pot sustine un efort fizic si psihic la fel de bine ca orice alt om normal si chiar mai bine in unele cazuri .Nu vad cum as putea fi declarat ca inapt deoarece virusul hiv nu are cum sa-mi afecteze cu nimic performantele in aer oricat de inalte ar fi cerintele ce se cer ca pilot de avioane .Pur si simplu mi se pare discriminare pe fata .Va rog sa ma ajutati cu sfaturi , adrese la care sa apelez, etc,s.a.m.d.(orice sfat este binevenit!) !
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:56, 17 Iunie 2010
Din nefericire exista prevederi care se refera la in mod expres la faptul ca persoanele selectionate trebuie sa aiba o sanatate perfecta.
Chiar daca rezistati la efort si ati putea sa faceti probabil fata unor situatii speciale ca urmare a activitatilor specifice prestate in regulamente este stipulat clar prevederea ca sanatatea trebuie sa fie perfecta ,ori suferind de o boala,sanatatea dvs va aparea cu probleme,care impiedica selectionarea,starea sanatatii fiind eliminatorie in procesul de selectie al candidatilor.
Se pare ca in nicio armata din NATO ,nu exista posibilitati pentru efectuarea unor angajari ale unor persoane aflate in situatia dvs.
Imi pare rau si va urez multa sanatate !
Nu vreau sa va raspund intr-un mod ,,impertinent",dar faptul ca in nici o armata membra NATO nu sunt acceptate persoane ca mine sau ca Armata Romana nu ma accepta pe mine ca individ in randurile ei deoarece n-as avea o sanatate perfecta este pur si simplu profitarea de anumite stipularii ale legii .Ca argument importiva argumentatiei dumneavoastra va aduc aminte ca prin anii '70-'80 un soldat afro american a fost acceptat ca scafandru in Marina Americana desi avea ambele picioare amputate(vizionati filmul ,,Men of honor" daca nu credeti sau nu stiti) .Va sa zica ala cu ambele picioare betege era destul de sanatos sa care un costum de nu stiu cate zeci de kilograme la zeci , sute de metrii sub apa dar un seropozitiv care daca este supus la anumite teste fizico-medicale este mai sanatos si mai potent decat un om normal nu este suficient de bun pt armatele nato .Sa fim corecti si sa nu ne dam dupa lege daca armata(anumiti indivizi din ea) nu vrea sa auda de seropozitivi .Oricum ,multa stima si respect pentru raspunsul oferit.
In mod sincer,regret frustrarea dvs si o inteleg,dar selectia nu se face nici pe suflet si nici pe vointa de a fi.
Am vazut filmul la care va referiti,dar acesta ,din nefericire pentru dvs,ramane un simplu film,iar viata reala,nu prea are nimic comun cu scenariile cinematografice.
In acel film era vorba despre un ofiter care isi pierduse picioarele in urma unei activitati militare,ca erou si a fost reprimit in randurile scafandrilor,dupa ce a tercut un examen ,dar mai ales pentru ca i-au fost avute in vedere niste merite exceptionale
Cred de asemenea ca v-ati suparat degeaba pe mine ca si cum eu as fi vinovat de siatuatia existenta,atat in privinta unor regulamente clare, cat si in privinta starii dvs.speciale.
Din nefericire(imi pare rau ca de fiecare data trebuie sa incep o propozitie cu aceiasi formula de exprimare) la noi in afara de situatia statuata de niste regulamante militare foarte riguroase,exista o anumita intoleranta,nu numai fata de dvs,ci fata de persoanele cu dizabilitati si cu traume,datorata dezinformarii si lipsei de cultura,dar nu numai,situatie cu care eu ca persoana nu sunt de acord.
Nu pot decat sufleteste sa fiu alaturi de dvs si la randul meu sa imi exprim regretul.
Va doresc numai bine !
Ultima modificare: Duminică, 13 Iunie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Regulamente exista pt a fi respectate. Cei care nu se “incadreaza in regulamente” si cred ca o pot face trebuie sa incerce a schimba aceste regulamente.

Revenind la dorinta dv de a avea o cariera in aviatie… Cred ca sunteti foarte tanar si nu prea stiti ce inseamna – cu adevarat – antrenamentul militar…
E adevarat ca boala poate fi controlata cu medicamente – fara nu se poate. Aceste medicamente va pot influenta (si) starea fizica… Nu cred ca e cazul sa riscati… De unde stiti ca sunteti foarte bun ca pilot? Ati intrat in ceea ce generic numim “centrifuga” – sa stiti cat rezistati (sub influenta medicamentelor fiind) scuturat, cu capul in jos etc? Avioanele de vanatoare nu zboara la firul ierbii si nu cred ca pana acum s-a testat efectul medicamentelor, pe care le luati, la altitudini mari… Presiunea asupra creierului este mare de la o anumita altitudine (chiar si cu masca)… iar medicamentele pot avea efecte nebanuite… Va puteti imagina cum veti reactiona in cazul cand avionul tzasneste catre inaltimi? E ca si cum ar fi aruncat de o catapulta...
Nici elicopterele nu sunt usor de pilotat – ba chiar sunt mult mai putin stabile decat avioanele…
Cel cu picioarele amputate nu avea un tratament medicamentos ca in cazul unor boli… In plus, daca vreun medicament – in caz ca lua – avea vreun efect negativ scafandrul acela nu-si risca decat propria-i viata…

Chiar daca boala nu se transmite usor potentialii dv colegi nu vor putea fi obligati sa va accepte intre ei… Da, e dreptul lor – si nu trebuie sa va suparati… Se tem, si e firesc. Ce vor face? Isi vor cere transferul? V-ar face viata grea…? Sunt mult prea multe aspecte de luat in seama… si nu cred ca e vorba despre discriminare. A fi pilot nu e deloc usor…

Cei de la asociatiile care lupta impotriva discriminarii persoanelor seropozitive ce au spus?
Ultima modificare: Duminică, 13 Iunie 2010
trope_doi, utilizator
Nu , nu sunt suparat pe dvs. absolut deloc ,nu mi-ati dat absolut nici un motiv pentru care sa fiu suparat pe dvs, sunt suparat pe situatia de fata din fortele armate romane vizavi de seropozitivi .Am raspuns mai agresiv si probabil din cauza aceasta ati inteles ca as fi suparat pe dvs.In fapt eram si inca sunt suparat pe anumite realitati care nu au nici un fel de legatura cu activitatea prestata de mine in cadrul unei misiuni la bordul unui F-16.Referitor la faptul ca personajul pe care Cuba Gooding Jr il interpreta in filmul de care care am vb a fost reprimit in randurile armatei datorita unor fapte de eroism acu sincer nu mai inteleg nimic. Ce poate reprezenta mai eroic faptul ca esti constient ca poti sa mori si faptul ca o vei face atunci cand te urci intr-un avion care d.p.d.v. moral este mult depasit de avioanele inamice SU-33, Eurofighter ,Gripen, F-16 loturile mai noi decat cel 25 pe care il vom primi noi , si daca cele occidentale nu par probabil acum desi in politica totul e posibil ,cele rusesti cu siguranta vor fi mult mai bine dotate moral ca F-16-urile pe care le vom primi.Daca ai noroc poate ajungi intr-un Eurofighter ca pilot in fortele aeriene romane, daca nu , asta e , ti-ai indeplinit visul de a visa si de ati apara tara.Oricum chiar si intr-un avion inferior potential decat al unei forte inamice tot m-as sui stiind ca zbor in ROAF , pur si simplu statistica si calcule matematice care inclina mult spre faptul vei lua bataie de la un avion mult mai bine dotat nu ma fac sa ma sperii pt ca ma bazez pe talent ,curaj ,mandrie si orgoliu national.
Sincer eu ma supun primu la risc in cadrul unui conflict armat pt ca voi fi in prima linie .Acolo, sus, in aer , unde imi place mie .Daca noi , pilotii vom cadea , si probabil ca vom cadea daca ne ataca o forta militara superioara noua , atunci cei de la sol , statistic sunt mult mai putin expusi riscului .Asta au dovedit-o ultimele razboaie serioase(Iugoslavia si Irak).
Daca da , mi s-ar fi spus ca nu sunt destul de capabil sau chiar deloc sa intru in fortele aeriene pt a pilota un jet pe baza unor argumente ca cele aduse de utilizatoru trope_doi,dupa ce bineinteles as fi fost testat ,da as fi inteles , in fond si la urma urmei nici eu nu m-as fi suit intr-un jet de lupta stiind ca de la o anumita inaltime lesin blana, planta si nu mai pot face nimic sau cine stie patesc altceva mai rau sau mai putin rau care mi-ar fi afectat capacitatile de lupta ,n-as vrea sa fiu in lupta acolo un om de mamaliga pt ca e si viata mea in joc , dar tot as fi incercat sa trec toate testele pt care sa fi pilot de lupta .
Personal stiu , din experienta proprie ca din punct de vedere al performatelor fizice, psihice si de rezistenta sunt mult peste medie daca imi propun ,asa ca nu am si nici nu am avut niciodata un sentiment ca nu as putea reusii la testele armatei, mi-a fost frica ca voi fi respins ca voi fi seropozitiv, dar mi-am dat seama ca din moment ce sunt in stare sa trec orice test la fel ca toti cei care vor vrea sa intre in armata singurul motiv pt care nu as fi primit ar fi discriminare sau prostia , dar astea 2 au mers mana in mana daca am fost respins .Nu trebuie sa nu ai nici o boala pt a pilota un jet , pot sa pilotez un jet la fel de bine ca oricare altii care incearca ,iar faptul ca daca un student sau un pilot nu are o boala cronica sau care i-ar putea pune in pericol performantele in lupta acum asta nu inseamna ca nu ar putea sa faca un cancer in timpul academiei , dupa ,o epilepsie, sa ia vreo hepatita b, sa faca un diabet zaharat pe sistem nervos ,s.a.m.d.Dar daca ce ai , boala , nu iti afecteaza cu nimic performantele fata de un om sanatos sau obisnuit nu vad de ce nu ai fi primit , eu imi stiu limitele, imi stiu scopurile , iar daca prin randul unor medici,ofiteri exista teama ca voi murii si nu apuc sa imi fac cei 10 ani obligatorii de serviciu militar le spun ca nu mi-am propus sa mor in urmatorii 15-20 de anii.Daca exista teama asta si m-am intanlit cu ea e ca si cum mi-ar spune ca ,,Auzi ma , nu vrei sa mori , asa , putin acum." Sa imi propun sa mor in urmatorii 20 de ani e ca si cum mi-as propune acum si asta nu ma incanta deloc ,doar in cazul in care nu o fac pt tara.

Acest mesaj i s-a adresat cu predilectie ultilizatorului r.gabi, dar poate fi citit si raspuns la el de oricine crede de cuviinta ca vrea si poate .Oricum multumesc mult si utilizatorului trope_doi pt raspunsul edificator si luminant pe care l-a dat pe forum , m-a facut sa inteleg mai bine viata de pilot si de concurent la un loc in aviatie .Pt ultima oara in cadrul acestui mesaj va multumsc pt mesajele postate si va zic ca nu va urasc sau nu am nimic cu voi.Acum plec la fotbal ca poate ma relaxez asa dar am sa revin cu un mesaj si pt trope_doi.

Alte discuții în legătură

In care materie juridica se incadreaza? utilizator16eu utilizator16eu Sunt supravegheat inca din 1990 de catre SRI sau armata. Detalii din viata mea au fost facute publice. Din cauza acestei supravegheri am avut si inca mai am de ... (vezi toată discuția)
9/11 Ana Muntianu Ana Muntianu Avand in vedere ca astazi se implinesc 10 ani de la atentatele teroriste da la WTC, doresc sa aduc un omagiu celor care au cazut victime tuturor atacurilor ... (vezi toată discuția)
Sunt un bolnav de insuficienta renala cronica(fac dializa)din armata Valerianliviu Valerianliviu Buna ziua, sunt un bolnav cronic, boala aparuta in timpul stagiului militar, in luna a 10 documentele care dovedesc acest lucru , problema este in felul ... (vezi toată discuția)