avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bun comun
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bun comun

Va rog lamuriti-ma in legatura cu urmatoarea problema:la cat timp dupa casatorie un bun dobandit inainte de aceasta,devine bun comun?Detin informatia ca dupa 10 ani,este adevarat?Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2011
mfd290673, utilizator
Eu chiar nu stiu de unde sunt scornelile astea cu bunurile proprii care devin comune dupa un anumit timp..... NU EXISTA ASA CEVA.
Am intalnit foarte multi justitiari care utilizeaza aceasta teorie.:O
bunul procurat inaintea casatoriei este propriu si asa ramane, cat timp proprietarul sau decide sa il pastreze, deci si pana la moarte. Acesta nu poate capata alt temei juridic, intrucat nu exista reglementare legala in acest sens. :D
mfd290673 a scris:

Va rog lamuriti-ma in legatura cu urmatoarea problema:la cat timp dupa casatorie un bun dobandit inainte de aceasta,devine bun comun?Detin informatia ca dupa 10 ani,este adevarat?Multumesc!


niciodata nu se schimba regimul in care a fost dobandit bunul. daca e propriu, propriu ramane si dupa 50 de ani de la casatorie.
Bunul dobandit inainte de casatorie este bunul propriu al sotului respectiv.
Daca in timpul casatoriei, cei doi soti prin munca si contributie comuna au adus imbuntatiri imobilulului respectiv, in cazul unui divort, sotul neproprietar, are un drept de creanta materializat in contravaloarea cotei sale de contributie, cota care poate fi de 50 % sau mai mare in functie de contributia sa efectiva la efectuarea acestor imbunatatiri.
Cu alte cuvinte, bunul propriu nu poate fi supus partajului de bunuri comune dupa un anumit nr. de ani in cazul unui divort, singurul drept pe care l-ar avea sotul neproprietar fiind cel aratat mai sus.
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj divort juna juna am divortat dupa 16 ani de casatorie. as dori sa stiu cum se imparte casa in care am locuit impreuna, pe care eu am dobindit-o inainte de casatorie.multumesc (vezi toată discuția)
Bun dobandit in afara casatoriei alma sofia alma sofia Buna seara.Va rog sa-mi spuneti daca un apartament dobandit inainte de casatorie se imparte in cazul unui divort dupa 10 ani de casatorie.Ce trebuie facut in ... (vezi toată discuția)
Partaj Catalinaand_30 Catalinaand_30 Buna seara. In cazul divortului dupa 10 ani de casnicie, daca una din parti la oficializarea relatiei detinea un imobil, cealalta parte are dreptul la o parte ... (vezi toată discuția)