avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Pensionar inregistrat PFA - care sunt contributiile ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Pensionar inregistrat PFA - care sunt contributiile obligatorii?

Buna ziua,
un pensionar, care este inregistrat ca persoana fizica autorizata, ce obligatii fiscale are,are obligatia incheierii unui contract de asigurari de pensii, respectiv de sigurari de sanatate?
Va multumesc.
Un pensionar limita de varsta, care este inregistrat ca persoana fizica autorizata, are ca obligatii de plata impozitul pe venit 16% si contributia de asigurari sociale de sanatate.
Pensionarii care au calitatea de PFA datorează plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Această obligaţie este reglementată de art. 257 din Legea nr. 95/2006 – Reforma în domeniul sănătăţii cu modificările şi completările ulterioare.Conform prevederilor art. 257 alin (2) lit. b, persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate în cotă de 5,5% aplicată asupra venitului impozabil obţinut.
Conform prevederilor art. 257 alin. (2^2), pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei datorează contribuţia lunară pentru asigurările sociale de sănătate calculată potrivit prevederilor art. 259 alin. (2) şi, conform prevederilor art. 257 alin. (3), în cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la art. 257 alin. (2) lit. b) şi art. 257 alin (2^2), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012
olden, utilizator
Optional poate sa plateasca si contributie la pensie ( pentru "rotunjirea" acesteia ) dar la CASS este obligatorie contributia de 5,5 % din venitul net.
Peroana fizica care desfasoara activitati autorizate, avand si calitatea de pensionara al sistemului public de pensii, dupa veniturile realizate datoreaza conform Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele obligatii:
- impozit pe venit in cota de 16% asupra venitului net impozabil
-contributia individuala a asigurarilor sociale de sanatate in cota de 5,5% aplicata asupra venitului brut realizat
Dar un pensionar care primeste dividende de la pers. juridica trebuie sa plateasca contrib. de sanatate?

Alte discuții în legătură

Retinerea cass din pensie A183 A183 Buna ziua, Tatal me are 60 de ani este pensionar, dar lucreaza incontinuare la o societate privata. Este normal sa plateasca de 2 ori contributia catre ... (vezi toată discuția)
Sunt pensionar militar angajat, din veniturile realizate este obligatorie retinerea cass? arvat_t arvat_t Sunt pensionar militar,mi se retine cass prin cupon de pensie,in cazul in care sunt incadrat in munca ,angajatorul este obligat sa-mi achite cass ?Va multumesc. (vezi toată discuția)
Contributie cass retinuta ca pensionar si angajat ggrumezescu ggrumezescu buna seara, tatal meu este pensionar dar inca lucreaza cu contract de munca in domeniul privat; contributia de 5,5% pentru cass se retine din salariul pe ... (vezi toată discuția)