avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Daca nu este o solicitare scrisa din partea conducerii pentru ore suplimentare, este totusi angajatorul sa ti le plateasca? Care este temeiul legal?
Multumesc si sarbatori fericite!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:56, 2 Decembrie 2020
Orele suplimentare se compenseaza cu timp liber, iar daca acest lucru nu este posibil in urmatoarele 60 de zile, atunci se acorda un spor de minim 75% din salariul de baza, proportional cu orele suplimentare efectuate.

Codul muncii:

ART. 120
(1) Munca prestatã în afara duratei normale a timpului de muncã sãptãmânal, prevãzutã la art. 112, este consideratã muncã suplimentarã.
(2) Munca suplimentarã nu poate fi efectuatã fãrã acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţã majorã sau pentru lucrãri urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlãturãrii consecinţelor unui accident.
ART. 121
(1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncã suplimentarã, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupã caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilitã potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupã caz, este interzisã, cu excepţia cazului de forţã majorã sau pentru alte lucrãri urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlãturãrii consecinţelor unui accident.
ART. 122
(1) Munca suplimentarã se compenseazã prin ore libere plãtite în urmãtoarele 60 de zile calendaristice dupã efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiazã de salariul corespunzãtor pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activitãţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plãtite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în urmãtoarele 12 luni.
ART. 123
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plãtite nu este posibilã în termenul prevãzut de art. 122 alin. (1) în luna urmãtoare, munca suplimentarã va fi plãtitã salariatului prin adãugarea unui spor la salariu corespunzãtor duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentarã, acordat în condiţiile prevãzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncã sau, dupã caz, al contractului individual de muncã, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bazã.
ART. 124
Tinerii în vârstã de pânã la 18 ani nu pot presta muncã suplimentarã.
@ mariana1956h


Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Pentru a fi în prezenţa muncii suplimentare, este necesar ca iniţiativa prestării activităţii peste programul normal de muncă să aparţină angajatorului, iar nu salariatului.
Solicitarea poate fi expresa, dar si implicita, sau tacita, de exemplu, atunci cand angajatorul impune sarcini suplimentare fata de cele curente, a caror indeplinire reclama prestarea unei munci suplimentare, fara a se face referire la timpul de lucru, ori cand incurajeaza pretarea orelor suplimentare in conditiile in care necesitatile de serviciu (de productie, comerciale etc.) impun acest lucru.

In aceste conditii, munca suplimentara se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Munca suplimentara este reglementata de art.120 - 123 C.mun.
Buna seara,
Referitor la acest subiect, as vrea sa va adresez cateva intrebari, intrucat ma aflu intr-o situatie similara:
De la inceputul acestui an am primit in plus ca si zona de acoperit o zona in care trebuie sa ajung la o localitate aflata la cca 250 km de orasul de resedinta, deci distanta totala de parcurs este de cca 500 km in acea zi. Conform site-urilor de navigare, aceasta distanta se parcurge in circa 7 ore. Contractul meu de munca este cu norma intreaga, 8 ore/zi.
Intr-una din zilele cand am plecat in aceasta zona, am plecat inainte de ora de inceput a programului, ajungand la domiciliu cu mult peste ora de sfarsit al programului(in ziua respectiva timpul total petrecut in interes de servici a fost de circa 11 ore, confirmat de inregistrarile GPS de pe vehiculul companiei). Cu toate acestea, am fost sanctionat disciplinar intrucat timpul petrecut la clientii de pe zona(dedus prin timpul de stationare al masinii) a fost mai mic decat cel presupus de catre persoana care m-a sanctionat ca fiind timp normal. In astfel de situatii nu trebuie sa existe o normare a timpului de lucru? Adica angajatorul te poate sanctiona daca nu ai stationat timp de 8 0re, in conditiile in care trebuie sa conduci timp de alte 7 ore?
Angajatorul poate trasa unui angajat sarcini care se pot efectua in 8 ore de lucru fara a tine cont de timpul necesar pentru deplasare?
In contractul de munca, referitor la orele suplimentare, se precizeaza ca acestea se efectueaza doar la solicitarea angajatorului, altfel nu se considera ore suplimentare.
Multumesc!
Norma de muncă se exprimă, în funcţie de caracteristicile procesului de producţie sau de alte activităţi ce se normează, sub formă de norme de timp, norme de producţie, norme de personal, sferă de atribuţii sau sub alte forme corespunzătoare specificului fiecărei activităţi.

Normele de munca se elaboreaza de catre angajator, conform normativelor in vigoare, sau, in cazul in care nu exista normative, normele de munca se elaboreaza de catre angajator dupa consultarea sindicatului reprezentativ ori, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare in productie Eniko_SM Eniko_SM Buna ziua, Am si eu niste neclaritati, si va rog sa ma ajutati! Lucram in productie, angajatii sunt platiti cu norme individuale. Intrebarea mea este: cum ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare lucialuca lucialuca Angajatorul sustine ca orele suplimentare se platesc abia dupa 3 luni de la efectuarea lor. Este in concordanta cu Codul Muncii acest lucru? (vezi toată discuția)
Ore suplimentare carpaho carpaho daca un salariat are ore suplimentare in fiecare luna peste media admisa de codul muncii ce trebuie sa faca angajatorul. Sa mai angajeze inca un om pe aceasi ... (vezi toată discuția)