avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare de sanatate pentru un cetatean strain
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare de sanatate pentru un cetatean strain

Buna ziua,
Un cetatean strain dintr- a tara UE poate incheia o asigurare de sanatate in Romania?? In tara sa beneficieaza de asigurare de sanatate dar cum calatoreste destul de des in Romania ar dori sa incheie o sigurare aici.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: insatiable , utilizator 10:49, 26 Iunie 2012
Trebuie sa mearga la Casa de Sanatate si sa incheie un contract de asigurat si va plati contributia calculata.
Multumesc pentru raspuns. De ce elemente se va tine cont la calcularea sumei??/
Conform prevederilor art. 214 din Legea nr. 95/2006 "(1) Persoanele asigurate din statele cu care Romania a incheiat documente internationale cu prevederi in domeniul sanatatii beneficiaza de servicii medicale si alte prestatii acordate pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de respectivele documente internationale.
(2) Asigurarea sociala de sanatate este facultativa pentru urmatoarele categorii de persoane care nu se incadreaza in prevederile alin. (1):
a) membrii misiunilor diplomatice acreditate in Romania;
b) cetatenii straini si apatrizii care se afla temporar in tara, fara a solicita viza de lunga sedere;
c) cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care se afla temporar in tara."
Conform prevederilor art. 18 din Ordinul nr. 221/2005 "(1) Pentru asiguratii prevazuti la art. 7 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, contributia lunara se calculeaza prin aplicarea cotei de 13,5% la valoarea a doua salarii de baza minime brute pe tara pentru un pachet de servicii stabilit prin contractul-cadru, incepand cu luna in care s-a facut solicitarea privind asigurarea sociala de sanatate.
(2) Cetatenii straini si apatrizii care solicita prelungirea dreptului de sedere temporara in Romania in conditiile legislatiei care reglementeaza regimul strainilor in Romania au obligatia platii unei contributii sub forma unei cote de 6,5%, calculata asupra veniturilor impozabile realizate pe teritoriul Romaniei, conform art. 51 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Persoanele mentionate la alin. (2) care nu realizeaza venituri impozabile pe teritoriul Romaniei si care nu fac dovada calitatii de asigurat vor achita o contributie lunara calculata prin aplicarea cotei de 6,5% la valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara.

Sursa:
[ link extern ] -
Eu cand calatoresc intr'o tara membra UE folosesc cardul European de sanatate.
O persoana din Italia foloseste aceeasi metoda cand vine in Romania. "Foloseste" in sensul ca se bazeaza pe cardul de sanatate , pana acum nu a fost nevoita sa il foloseasca .. din fericire ! Oricum nu cred ca ar intampina probleme la folosirea cardului. In schimb eu am fost nevoit sa folosesc cardul .. si din pacate am intampinat cateva probleme : faptul ca nu e inscriptionat si in engleza de ex. a ridicat problema valabilitatii cardului, chiar daca formatul, culoarea este identica cu cardurile Europene ale italienilor (mai putin banda magnetica)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie benevola la sanatate pentru a beneficia de asigurare rolandkent rolandkent Se poate contribui benevol doar la sanatate pentru a beneficia de asigurare in tara? Este vorba de cineva care a studiat in strainatate si va lucra tot in ... (vezi toată discuția)
Pfa in romania, cetatean strain nerezident tsg tsg Buna ziua! Va rog frumos sa-mi spuneti ce impozit si alte contributii trebuie sa plateasca un cetatean strain, nerezident , inregistrat ca PFA in Romania care ... (vezi toată discuția)
Pfa asigurat la sanatate in fr si ro? GABRIELA_22 GABRIELA_22 Buna ziua, Un PFA, cetatean francez asigurat la casa de sanatate din Franta, stiti cumva daca mai are obligatia sa fie si in Romania? Unde pot gasi aceasta ... (vezi toată discuția)