Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Recalificările fiscale - riscuri pentru companii. Lectori: EY România. Marți, 19 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cheltuieli cu combustibilul
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cheltuieli cu combustibilul

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca pentru un autoturism folosit de un agent de vanzari, cu care se duce si ia marfa de la furnizori pt. a o vinde societatea sunt deductibile 100% cheltuielile cu combustibilul, cu reparatiile si piesele de schimb si daca se deduce 100% TVA-ul?

Daca da, care este baza legala?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 18:31, 16 Septembrie 2012
ART. 21 Codul Fiscal

(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.
(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
n) cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcţii de conducere şi de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat potrivit art. 21 alin. (4) lit. t), la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane cu astfel de atribuţii.
[...]
t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situaţiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi;
5. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.
Cheltuielile care intră sub incidenţa acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.

ART. 145^1
Limitări speciale ale dreptului de deducere
(1) Prin excepţie de la prevederile art. 145 se limitează la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice.
(2) Restricţia prevăzută la alin. (1) nu se aplică vehiculelor rutiere motorizate având o masă totală maximă autorizată care depăşeşte 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul şoferului.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică următoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru instruire de către şcolile de şoferi;
e) vehiculele utilizate pentru închiriere sau a căror folosinţă este transmisă în cadrul unui contract de leasing financiar ori operaţional;
f) vehiculele utilizate ca mărfuri în
Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2012
Iulian Manea, Contabil
Am inteles bine ca sunt deductibile 100% cheltuielile cu combustibilul si cu intretinerea autoturismului si TVA este integral deductibil?!
Da. In cazul dvs. cheltuielile sunt deductibile integral conform art. 21 lit. t) subpunctul 2. din Codul fiscal (vezi mai sus in raspunsul dat de @ela david).
Multumesc si referitor la foaia de parcurs pentru bonurile de combustibil utilizate in scopul achizitionarii marfii de la furnizori fac doar una pentru toata luna sau cum?
Foile de parcurs se completeaza in fiecare zi.:)
Sau pentru fiecare deplasare daca vehicolul nu e folosit zilnic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere cheltuiala cu itp la masina pe firma NNorbert NNorbert Buna ziua Avem o masina pe firma la care deduc 50% din combustibil, intrebarea mea ar fi cum se contabilizeaza daca s-a facut ITP-ul pentru masina ... (vezi toată discuția)
Deducere carburanti ana55 ana55 VA ROG FRUMOS SA-MI SPUNETI DACA PENTRU UN AUTOTURISM DE LA O SC ,CARE ESTE FOLOSITA PENTRU DIRIGINTE DE SANTIER, CARBURANTII SUNT DEDUCTIBILI INTEGRAL SAU ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli auto dupa 01.07.2012 camelia adina camelia adina sunt deductibilie integral cheltuielile cu combustibilul si reparatiile la autoturismele mai mici de 3.5 tone daca ele sunt folosite de [b]agenti de vanzari ... (vezi toată discuția)