avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Secretul profesional
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Secretul profesional

Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca agentul fiscal poate da informatii despre un contribuabil unei terte persoane, precum si actul normativ care reglementeaza acest lucru. Multumesc
Cel mai recent răspuns: dorels , utilizator 13:05, 18 Iulie 2013
In Baza art. 11 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, republicată, cu modificările ulterioare; pct. 11.1 din Hotărârea Guvernului nr. 1.050/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, secretul fiscal se defineste astfel:
In categoria informaţiilor de natura celor considerate a fi secret fiscal intră datele referitoare la identitatea contribuabililor, natura şi cuantumul obligaţiilor fiscale, natura, sursa şi suma veniturilor debitorului, plăţi, conturi, rulaje, transferuri de numerar, solduri, încasări, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net sau orice fel de informaţii obţinute din declaraţii ori documente prezentate de către contribuabili sau orice alte informaţii cunoscute de organul fiscal ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu.

Funcţionarii publici din cadrul organului fiscal, inclusiv persoanele care nu mai deţin această calitate, sunt obligaţi, în condiţiile legii, să păstreze secretul asupra informaţiilor pe care le deţin ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu.
Informaţiile referitoare la impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat pot fi transmise numai:

a) autorităţilor publice, în scopul îndeplinirii obligaţiilor prevăzute de lege;
b) autorităţilor fiscale ale altor ţări, în condiţii de reciprocitate în baza unor convenţii;
c) autorităţilor judiciare competente, potrivit legii;
d) în alte cazuri prevăzute de lege.

De asemenea este permisă transmiterea informaţiilor de natura celor menţionate mai sus inclusiv pentru perioada în care a avut calitatea de contribuabil:

a) contribuabilului însuşi;
b) succesorilor acestuia.
Autoritatea care primeşte informaţii fiscale este obligată să păstreze secretul asupra informaţiilor primite.

Este permisă transmiterea de informaţii cu caracter fiscal în alte situaţii decât cele prevăzute mai sus în condiţiile în care se asigură că din acestea nu reiese identitatea vreunei persoane fizice sau juridice.

Nerespectarea obligaţiei de păstrare a secretului fiscal atrage răspunderea potrivit legii.Multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Platitor de impozit casa meryliv meryliv Buna seara, Cum as putea sa aflu daca o persoana are in proprietatea sa un imobil, acesta nefiind din Bucuresti. Se poate afla de la Posta Romana din ... (vezi toată discuția)
Secretul fiscal LEX PROFESIONAL CONSULTING LEX PROFESIONAL CONSULTING Se poate invoca de catre o primarie prin serviciu de specialitate secretul fiscal a \" functionarului public \"pentru a refuza sa raspunda la o adresa prin ... (vezi toată discuția)
Refuzul de a da informatii farmec_ farmec_ Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca refuzul Primariei prin Directia Impozite si Taxe (invocarea OG 92/2003 art.11) de a arata daca o persoana are bunuri ... (vezi toată discuția)