avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contestare decizie medicala asupra capacitatii de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contestare decizie medicala asupra capacitatii de munca grad III(trei)

Buna ziua, sotul meu este diagnosticat de 17 ani cu scleroza multipla. Afost in campul muncii pana in iunie 2013( are o vechime in munca de 31 de ani si varsta lui este de 50 ani) cand medicul de medicina muncii de la serviciu sotului ne-a indrumat catre comisia de pensionare, nemaiputand acorda viza de medicina muncii din motive medicale. Sotul a plecat de la serviciu cu acordul partilor si am inceput demersurile pentru obtinerea certificatului de incadrare in grad de handicap unde s-a incadrat in gradul de handicap Accentuat, TIP HANDICAP I, deficienta functionala accentuata. Dupa obtinerea certificatului de handicap, am mers cu dosarul la "comisia de pensionare", unde a fost incadrat in gradul de invaliditate III, iar doamna doctor ne-a si atras atentia ca putem sa facem contestatie, pe dansa nu o intereseaza certificatul de handicap, chiar a fost deranjata ca am obtinut acest certificat. Mi se pare ca s-a facut o mare nedreptate si as dorii daca puteti sa ma ajutati cu pasii care pot sa ii urmez in contestarea acestui grad de pensionare. In asteptarea unui raspuns, va doresc o zi linistita.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:01, 21 Octombrie 2013
Normele de aplicare a Legii pensiilor publice nr. 263/ 2010, aprobate prin HG nr. 257/ 2011 mentioneaza:
C. Contestarea deciziei medicale asupra capacităţii de muncă
Art. 101. -
(1) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii/ comisiile centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii.
(2) Contestaţia se înregistrează la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă, care a emis decizia medicală asupra capacităţii de muncă ce face obiectul contestaţiei, sau, după caz, la comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
(3) Contestaţia, împreună cu dosarul medical al titularului, se înaintează comisiei medicale de contestaţii competente, respectiv comisiilor centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării.
Art. 102. -
Pot face obiectul contestaţiei orice elemente relevante pentru stabilirea dreptului la pensie de invaliditate, înscrise în decizia medicală asupra capacităţii de muncă.
Art. 103. -
Decizia emisă în rezolvarea contestaţiei înlocuieşte decizia iniţială şi produce efecte de la data acesteia.

In contestatia scrisa, depusa cu nr. de inregistrare/ data trebuie sa va referiti la elemente inscrise in decizia medicala asupra capacitatii de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare persoana cu handicap gr. 2 permanent, salariat, 23 ani vechime Dorel1969 Dorel1969 Buna ziua ! Am 44 ani , barbat, si 23 ani vechime, din 1988 din iulie; handicap gr2, permanent, data ivirii handicapului, congenital ! Cand ma pot pensiona ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - pensie de invaliditate Punk_Kitty Punk_Kitty Buna ziua, Ma numesc Mihaela si as vrea sa-mi raspunde-ti la urmatoarea intrebare : In ultimul an calendaristic am acumulat un numar de 67 de zile de ... (vezi toată discuția)
Trecere din gradul 2 de handicap in gradul 1 adda22 adda22 Buna ziua, Doresc sa va intreb ce se poate face ca mama mea sa treaca in gardul I de handicap ea avand gradul II accentuat grav pe astm cortico ... (vezi toată discuția)