avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligatia de a face
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligatia de a face

Buna ziua. Ma puteti ajuta cu un model de cerere chemare in judecata pentru o persoana careia i-am vandut un autoturism, i-am dat toate actele si acum nu vrea sa mai faca transcrierea masinii pe numele sau. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: UltraAllInclusive , utilizator 18:42, 2 Octombrie 2013
Gasiti modele de cereri diverse in "documente utile ".
NU GASESC SECTIUNEA DE DOCUMENTE UTILE. MA PUTETI AJUTA VA ROG.

Aveti aici un model:

JUDECATORIA .......

DOMNULE PRESEDINTE
Subsemnatul ....... domiciliat în ........, CNP .......... în calitate de reclamant, formulez prezenta

ACTIUNE IN CONSTATARE

Prin care chem în judecată şi personal la interogatoriu pe numitul ..... din ................CNP....... în calitate de pârât pentru ca prin hotararea ce se va da, instanţa:
- să constate intervenită între părţi în mod valabil vânzarea-cumpărarea din data de ........ şi că s-a transmis dreptul de proprietate asupra autoturismului marca ......cu nr. de înmatriculare ......., nr. de identificare ........din patrimoniul reclamantei-vânzatoare în patrimoniul pârâtului-cumpărător, hotărârea astfel pronunţată urmând să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare;
- să oblige pârâtul să îmi restituie suma de ...... lei reprezentând impozitul aferent acestui mijloc de transport pe anii .......... şi pe anul curent, impozit pe care eu l-am achitat deşi nu mai am calitatea de proprietar şi nici nu m-am mai folosit de acest bun.
- sa oblige paratul la efectuarea demersurilor legale privind radierea autovehiculului de pe numele meu si inscrierea pe numele sau;
De asemenea solicit instanţei ca, în cazul admiterii prezentei acţiuni, să oblige pârâtul la plata cheltuielilor de judecata.

MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:

IN FAPT:
La data de ............. între subsemnat în calitate de vânzător şi pârâtul ....... în calitate de cumpărător a intervenit convenţia de vânzare-cumpărare având ca obiect autoturismul marca ........... .. cu numărul de identificare ....contra sumei de ...
Cu aceasta ocazie vânzarea-cumpărarea a fost consemnată într-un înscris sub semnatură privată intitulat “Chitanţă” prin care noi, părtile semnatare, am arătat că autoturismul a fost vândut de subsemnatul către pârât, cumpărătorul achitând în întregime preţul cerut în ziua perfectării vânzării şi redactării înscrisului, preţ în cuantumul arătat mai sus respectiv .......
Acest înscris sub semnătură privată a fost semnat de asemenea şi de martorul ...... care a asistat la perfectarea vânzării-cumpărării. Cu această ocazie, subsemnatul vânzător am predat cumparatorului autoturismul, certificatul de înmatriculare, cartea de identitate şi cheile maşinii, odată cu un exemplar al sus menţionatei chitanţe, întelegându-ne ca în cel mai scurt timp să perfectăm contractul în forma prevazută de lege pentru ca eu să pot obţine scoaterea din evidenta fiscală a mijlocului de transport, urmând ca pârâtul în calitate de proprietar să se ocupe de formalitaţile privind radierea din circulaţie a autoturismului de pe numele meu în vederea înmatriculării pe numele său.
Deşi au trecut mai bine de.... ani de la data cand noi, părtile, am convenit vânzarea-cumpărarea autoturismului, preţul, dar şi condiţiile de executare, pârâtul nu a înteles nici până în prezent să-şi onoreze obligaţiile asumate, orice încercare pe care am avut-o de a soluţiona această problemă pe cale amiabilă rămânând fără rezultat.
Intrucât pârâtul a preferat să rămână în pasivitate iar eu sunt obligat să suport în continuare impozitul pe un mijloc de transport care nu-mi mai aparţine şi pe care nu-l mai folosesc, apreciez că justific un interes legitim, născut şi actual în promovarea acţiunii de faţă, că nu am la dispozitie o actiune în realizare întrucât vânzarea-cumpărarea a fost deja încheiată ca efect al realizării acordului de voinţă al parţilor şi prin urmare solicit:
- admiterea cererii şi pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare asupra autoturismului menţionat,
- obligarea pârâtului la plata sumei de ......lei reprezentând impozitul pe mijloacele de transport achitat de mine şi la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de acest proces pe care voi dovedi că le-am efectuat.
IN DREPT:
Imi întemeiez prezenta pe dispoziţiile art. 35, art. 148 din NCPC şi art. ..... din Codul civil ...., în vigoare la data vânzării-cumpărării.
Probe
In dovedirea acţiunii înteleg să mă folosesc de proba cu înscrisuri, proba testimonială cu un martor şi interogatoriul pârâtului.

Propun ca martor spre a fi audiat pe:

- ..... domiciliat in oras ........

Depun prezenta în două exemplare, dintre care un exemplar pentru instanţă şi celalalt pentru comunicare pârâtului.

ANEXEZ:
In fotocopie
1. inscrisul sub semnatura privata intitulat “Chitanta”,
2. certificatul de inmatriculare al auto ...........;
3. Cartea de identitate a vehiculului seria ................;
4. chitantele privind achitarea impozitului pe mijlocul de transport;
5. împuternicirea avocatiala;
5. dovada achitării taxei judiciare de timbru şi timbrul judiciar.


Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere masina din evidenta politiei ionu roman ionu roman Ma poate ajuta cineva cu un model de actiune in instanta prin care sa solicit radierea masinii din evidentele politiei intrucat am incheiat contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Act de mana ruxx ruxx buna ziua,va rog sa ma ajutati si pe mn cu o indrumare in situatia urmatoare:acum un an i.am dat unui prieten 2500 de euro pe o masina lovita, cu promisiunea ... (vezi toată discuția)
Radiere autoturism missabela missabela Buna!Va deranjez si eu cu o problema mai delicata.Societate juridica vinde in anul 2000 o masina unei alte societati.Fara contract de vanzare cumparare, insa ... (vezi toată discuția)