avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Cum devin procuror
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Cum devin procuror

buna seara va rog daca se poate sa ma lamuriti si pe mine un absolvent USH la (zi) licentiat in drept cum poate devenii procuror in afara de cursurile de la INM? VA ROG MULT DE TOT SP RE EXEMPLU DACA UN NOTAR TE I A SUB ARIPA LUI LUCREZI 2-3 ANI DEVII NOTAR? SAU UN AVOCAT DACA TE IA SUB ARIPA LUI DEVII AVOCAT? DARRRRRRRR UN PROCUROR DACA TE IA SUB ARIPA LUI DEVII PROCUROR? EU ASTA NU PRICEP VA MULTUMESC PENTRU RASPUNS PRICEP MAI GREU#-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:10, 23 Aprilie 2014
Sunt doua modalitati de a deveni procuror :
- examenul de admitere la INM

- examen de admitere in magistratura .
Admiterea în magistratura se face, de regula, prin concurs, pe baza competentei profesionale, a aptitudinilor si a bunei reputatii, cu respectarea principiilor transparentei si egalitatii.

Concursul se organizeaza de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii, în conditiile regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere în magistratură.

Pot fi numiţi în magistratură, pe bază de concurs, foştii judecători şi procurori care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 303/2004, avocaţii, notarii, asistenţii judiciari, consilierii juridici, personalul de probaţiune cu studii superioare juridice, ofiţerii de poliţie judiciară cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au îndeplinit funcţii de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române şi Institutul Român pentru Drepturile Omului, cadrele didactice din învăţământul juridic superior acreditat, precum şi magistraţiiasistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani la data susţinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 14 alin. (2) şi, după caz, la art. 32 din Legea nr. 303/2004.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu se mai organizeaza concurs de intrare in magistratura pentru cei cu 5 ani vechime danielled danielled Am auzit ca nu se mai organizeaza concurs pentru admitere in magistratura pentru cei cu 5 ani vechime, voi stiti ceva? (vezi toată discuția)
Inm vs magistratura Gabi151 Gabi151 Am vazut ca se vorbeste despre 2 modalitati de a deveni magistrat. Prima modalitate, cea de la INM, stiu despre ce este vorba. Asa ca, daca ma poate lamuri ... (vezi toată discuția)
Admitere magistratura consilier juridic veratena veratena este vreo diferenta intre a avea vechime ca si cons.jur.si a fi inregistrat la UCJR?In sensul:ma pot folosi de aceasta vechime pt a intra in Magistratura, fara ... (vezi toată discuția)