avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Directionarea unei sume reprezentând pânã la 2% din ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Directionarea unei sume reprezentând pânã la 2% din impozitul pe venit

Pot alege destinatia unei sume reprezentand pana la 2 % din impozitul pe venit obtinut in anul anterior. Ce inseamna pana la 2 % , exista o limitare in acest sens ? Daca da , unde apare in legislatie aceasta limitare ?
Mai concret, daca 2% din impozitul meu pe anul 2013 inseamna 320 de lei , atat se va vira catre entitatea non-profit daca aleg aceasta redirectionare prin formularul 230 ? Una dintre administratiile financiare sustine ca se vireaza maxim 200 de lei/ persoana fara a da alte explicatii.
Eu am gasit o limitare doar a deducerii din veniturile impozabile din salarii, obţinute la funcţia de bază, a cheltuielilor efectuate pentru economisire în sistem colectiv pentru domeniul locativ, la maxim 300 lei pe an.
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Mai 2014
ANDA CRETU, Contabil
Cel mai recent răspuns: ANDA CRETU , Contabil 11:34, 28 Mai 2014
Din instructiunile de completare a formularului 230:
Sumă  ‐ se completează cu suma solicitată de contribuabil a fi virată în contul entității 
nonprofit/unității de cult. 
În situația în care contribuabilul nu cunoaşte suma care poate fi virată, nu va completa 
rubrica ‘’Suma’’, caz în care organul fiscal va calcula şi va vira suma admisă, conform legii.  
Dacă suma solicitată a se vira către entitatea nonprofit/unitatea de cult, cumulată cu 
suma platită pentru bursa privată depăşeşte plafonul de 2% din impozitul anual, atunci suma 
totală  luată  în  calcul  este  limitată  la  nivelul  acestui  plafon,  având  prioritate  cheltuielile 
efectuate în cursul anului de raportare cu bursa privată. 
[ link extern ]
Aici vorbeste despre cumulare, dar eu nu cumulez nimic si chiar daca ar fi asa, nu era vorba despre depasirea plafonului de 2 % , ci despre faptul ca 2 % din impozitul anual al unei persoane poate insemna 30 de lei, 50 de lei sau 320 de lei, etc. Poate m-am exprimat eu gresit, dar ma interesa daca exista o limitare de genul : poti directiona 2 % din impozitul tau pe anul anterior, dar nu mai mult de 200 de lei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Mai 2014
ANDA CRETU, Contabil
Buna,
Nu este o limitare .
Multumesc. Am trimis intre timp si o solicitare catre Anaf. Astept si raspunsul lor si apoi merg la administratia in cauza cu hartiuta in mana. Voi posta si aici raspunsul poate mai intereseaza pe cineva.
Nu exista nicio limitare, cine a avut impozit pe venit de exemplu de 10000 EUR (vreun director de banca) poate directiona 200 EUR.... Cei de la acel organ fiscal ori nu au inteles intrebarea, ori nu cunosc legea, ori altceva... in tot cazul intrebarea la ANAF e cam inutila ca raspunsul e clar, nefiind nicio neclaritate in lege.... contribuabilul poate verifica daca s-a virat suma care trebuia virata si daca nu, poate forta organul fiscal sa o vireze....

Alte discuții în legătură

Formular 230 plafonat??? mihaelaardelean mihaelaardelean Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o nelamurire. Suma de 2% din impozitul pe venit anual pe care il redirectionez catre o anumita asociatie e plafonata la 300 ... (vezi toată discuția)
Despre decl.200 ndan57 ndan57 am o nelamurire in legatura cu dcl.200. m-am uitat pe pagina anaf dupa descarcarea decl. si acolo scrie ca nu trebuie complectata daca avem venituri numai din ... (vezi toată discuția)
Noutati 2% si 3,5% pentru 2019 directionati catre ong ! radumititean radumititean 1. In Monitorul Oficial nr. 44 / 17.01.2019 s-a publicat in sfarsit Legea 30 / 2018 de aprobare cu modificari a OUG 25 / 2018 Modifica semnificativ regimul ... (vezi toată discuția)