avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... DREPTUL LA STIMULENT INSERTIE 500 de lei
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

DREPTUL LA STIMULENT INSERTIE 500 de lei

Buna ziua! Am nascut in februarie 2012, lucrand in invatamant si nefiind cadru didactic titular la vremea aceea, am optat pentru CCC de 2 ani. Dar s-a ivit oportunitatea de a ma intoarce la serviciu cand cel mic avea 6 luni si cateva zile, adica la 1 septembrie 2012. Nu am beneficiat de acest stimulent de insertie pe motiv ca am optat pt un ccc de 2 ani, daca as fi optat pt unul pe 1 an atunci as fi putut primi acesti banuti.Va rog sa ma lamuriti mai bine si pe mine!
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:43, 27 Septembrie 2014
1. Cei care opteaza pentru CCC pana la varsta copilului de 1 an beneficiaza de stimulentul de insertie daca reiau activitatea inainte de a implini copilul 1 an.

2. - Cei care opteaza pentru CCC pana la varsta copilului de 2 ani beneficiaza de stimulentul de insertie dara reiau activitatea dupa ce implineste copilul 1 an.
- Pot relua activitatea si inainte de a implini copilul 1 an dar stimulentul de insertie il primesc tot dupa ce implineste copilul 1 an.

3. - In cazul dvs., care ati optat pentru CCC pana la varsta copilului de 2 ani si ati reluat activitatea inainte de a implini copilul 1 an, veti beneficia de stimulentul de insertie incepand cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an si pana ce acesta implinste 2 ani.
- Cand ati reluat activitatea s-a suspendat plata indemnizatiei pentru CCC.
- Pentru a beneficia de plata stimulentului de insertie veti merge la Primarie si veti solicita acest stimulent.

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.

5. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 12.
(1) Stimulentul de insertie prevazut la art. 7 alin. (1) din ordonanta de urgenta se acorda lunar persoanelor indreptatite care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, daca acestea realizeaza venituri supuse impozitului, dupa cum urmeaza:
a) inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art. 2 alin (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.

(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.
...

(6) In cazul in care persoana indreptatita care a solicitat concediul prevazut la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta realizeaza venituri profesionale inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se va acorda numai dupa implinirea de catre copil a varstei de un an.
...
Dl Tudor Valeriu, acum daca baietelul meu are 2 ani si 7 luni si nu am primit nici un ban mai pot actiona demersurile pt acestia? Se pot da retroactive? Sau este prea tarziu?
Nu mai puteti primi retroactiv acei bani.
1. Dupa ce a implinit copilul 2 ani nu mai puteti solicita nici indemnizatie pentru CCC si nici stimulent de insertie.

2. - Indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie se acorda numai la cerere.
- Daca nu ati solicitat stimulentul de insertie la timpul potrivit acum nu mai puteti beneficia de el (eu nu am retinut data nasterii copilului si de aceea v-am zis ca puteti inca solicita stimulentul).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie trinc_carmen trinc_carmen Daca raman in CCC pana la un an ,iar daca dupa 3 luni ma reangajez primesc stimulentul de inserie pana are copilul 2 ani ?Multumesc. (vezi toată discuția)
Acordare stimulent de insertie hogye lavinia hogye lavinia In cazul acordarii stimulentului de insertie angajata trebuie sa se intoarca la locul de munca inaintea implinirii 1 si 11 luni sau in ziua urmatoare ... (vezi toată discuția)