avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Studenta anul I si pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Studenta anul I si pensie de urmas

Fiica mea primeste pensie de urmas.Pana acum, eleva fiind, am dus la Casa de Pensii in fiecare an, pana pe data de 30 septembrie adeverinta eliberata de liceul unde invata. Nu am avut niciodata probleme nici la liceu nici la Casa de Pensii.
Acum a intrat la facultate si a fost inscrisa in anul universitar 2014/2015 pe data de 25 septembrie.La cererea ei, a primit de la secretariatul facultatii si o adeverinta pentru Casa de Pensii, care arata calitatea ei de studenta, purtand aceeasi data de 25 septembrie 2014.
Ieri am dus la Casa de Pensii a sectorului nostru, la ghiseul"Stabiliri pensii" aceasta adeverinta.Ni s-a refuzat primirea ei pe motivul ca adeverinta trebuie eliberata de secretariatul facultatii abia dupa ce incepe anul universitar si are loc un consiliu care valideaza inmatricularea studentilor in noul an de studiu.Acest consiliu ar avea loc pe 3 octombrie.Iar la Casa de Pensii adeverinta trebuie sa fie depusa pana pe 6 octombrie adica inainte de a se intruni comisia care se ocupa de stabilirea pensiilor de urmas.
Daca nu, pensia va fi sistata.
Efectiv, timpul este foarte scurt:
-vineri,3 octombrie,secretariatul facultatii lucreaza cu publicul doar intre orele 10 si 12.Daca inmatricularile nu sunt validate pana la aceasta ora, nu ni se va elibera adeverinta.
-in zilele de vineri nu se lucreaza cu publicul la Casa de Pensii
-urmeaza weekend-ul,4 si 5 octombrie
-avem doar o singura zi, luni 6 septembrie, pentru a obtine si depune aceasta adeverinta
-dar secretariatul facultatii nu lucreaza cu publicul in zilele de luni.
Legea nu ne ajuta deloc in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 08:34, 1 Octombrie 2014
1. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin HG 257/2011:

Art. 78
...
(2) In situatia copiilor urmasi aflati in continuare de studii intre 16 - 26 de ani, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs, daca nu fac dovada continuarii studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii.

(3) Dovada continuarii studiilor, in situatiile mentionate la alin. (2), se prezinta casei teritoriale/sectoriale de pensii in termen de 10 zile de la data inceperii anului scolar/universitar.
...

2. Daca anul universitar incepe pe 1 octombrie termenul de depunere a adeverintei la Casa de Pensii este 10 octombrie.
Multumesc mult pentru informatiile oferite.Nadajduiesc ca totul sa se rezolve favorabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada continuarii studiilor pentru pensia de urmas q23r q23r Buna ziua, La ce perioada trebuie refacuta dovada continuarii studiilor in cazul pensiei de urmas pentru un copil cu varsta cuprinsa intre 16 si 26 de ... (vezi toată discuția)
Trebuie sã anunþ casa de pensii cã termin studiile ºi cã nu mai pot beneficia de pensie de urmaº? Irina C Irina C Buna ziua In cazul in care anul acesta termin studiile trebuie sa anunt la CASA DE PENSII sau sa completez o cerere in care sa mentionez ca nu mai studiez ... (vezi toată discuția)
Drept pensie urmas IonMihalcea IonMihalcea Buna ziua, Sunt student in anul 2 de masterat. In urma decesului unuia dintre parinti primesc pensie de urmas. Va rog sa-mi spuneti daca voi primi aceasta ... (vezi toată discuția)