avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva la penalitati?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva la penalitati?

Salut!
Am nevoie de un raspuns urgent cu privire la colectarea tva la penalitati. Am antecontract cu un client pentru vanzarea unui apartament, in care se stipuleaza ca daca renunta la acest antecontract i se vor retine ca penalitate contractuala 30% din suma achitata ca avans. S-a intamplat ca a renuntat si a trebuit sa stornez avansul integral si sa-i facturez penalitati. Se colecteaza tva 19% pentru acest caz? Daca se poate si ce articol precizeaza aceasta.
Va foarte multumesc!
Cel mai recent răspuns: CORCOVEANU , utilizator 10:48, 11 Martie 2011
nu am gasit articol de lege in acest sens, dar daca luam in considerare aspectul general al facturarilor, cu tva, acesta trebuie facturat indiferent de ce reprezinta plata respectiva.
Conform Coduui l Fiscal, Titlul VI(TVA), art. 137, alin. 3, lit. b si c :
"(3) Baza de impozitare nu cuprinde următoarele:
b) sumele reprezentând daune-interese, stabilite prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, penalizările şi orice alte sume solicitate pentru neîndeplinirea totală sau parţială a obligaţiilor contractuale, dacă sunt percepute peste preţurile şi/sau tarifele negociate. Nu se exclud din baza de impozitare orice sume care, în fapt, reprezintă contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate;
c) dobânzile, percepute după data livrării sau prestării, pentru plăţi cu întârziere;"

#-o
Va multumesc!
Am citit Codul Fiscal dar, la lit. b exista un "DACA" - sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate.
Eu percep penalizarea ca fiind 30% din avansul acordat. Cred ca este putin interpretabila conditia de a fi percepute peste preturile si/sau tarifele negociate. Aici este problema mea. Clientul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale. In constract este stipulat ca daca renunta la contract va suporta penalitati contractuale de 30% din avansul acordat. Eu stornez avansul si facturez penalitati. CU sau FARA TVA?

Multumesc inca odata!
FARA TVA!!!
Penalitatile pentru nerespectarea prevederilor contractuale sunt purtatoare de TVA?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare penalitati de intarziere flavius2011 flavius2011 Buna ziua, Penalitatile de intarziere trecute in factura de telefon unde trebuie trecute in momentul in care completez decl 300 si 394. Daca le cuprind in ... (vezi toată discuția)
E nevoie de factura pt penalitati din contract? adela05 adela05 Conform noului co fiscal, e necesar sa se emita facture pentru penalitati in baza unui contract sau este suficienta notificarea? (vezi toată discuția)
Dauna in timpul transportului lucica21 lucica21 buna ziua.am urmatoarea situatie. am facut un transport in timpul caruia s-a produs o paguba(s-au spart 20 de sticle).clientul mi-a facut o factura fara tva cu ... (vezi toată discuția)