avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare masini introduse in tara inaninte de ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare masini introduse in tara inaninte de aderarea la U.E.

Am o intrebare legata de actele ce se solicitau la intriducerea in tara a masinilor din strainatate , inainte de aderarea la U.E . Era obligatorie polita de asigurare tip CASCO sau existau alte tipuri de asigurari in functie de tara de proveniente si daca aceasta era obligatorie de prezentat la vama ! Daca raspunsul este DA , va rog sa-mi spuneti care era perioada de valabilitate si ce riscuri erau asigurate .
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: visirin , utilizator 13:27, 10 Iulie 2009
Polita CASCO intereseaza numai pe proprietar.Obligatorie este si acum polita de raspundere civila auto(RCA sau Carte Verde).Pentru a intra in tara,atunci, era obligatorie CV sau se facea o polita RCA la granita, pentru sejurul in RO.De obicei in tarile UE se practica politele tip "buchet" care cuprind si CASCO si Rasp.Civ.Auto.
Va multumesc ! As vrea sa va mai intreb daca aceasta asigurare producea efecte in cazul unui accident de masina cauzat de o alta persoana . Posesorul masinii aduse din strainatate putea declara in acest caz ca masina nu avea nici un fel de asigurare si sa beneficieze de despagubiri din partea FPVS?
La FPVS se adreseaza pagubitii care sunt accidentati de AN sau vehicule fara RCA valabil la data accidentului.Daca avea CASCO valabil, se poate utiliza numai pentru riscurile acoperite(daune materiale, eventual accidente persoane) iar asiguratorul se adreseaza FPVS pentru recuperare.
Autovehiculul avea incheiata o asigurare pe un an intreg dar polita platita doar pe primul semestru . Evenimentul s-a produs in septembrie 2006 , posesorul autovehiculului cat si soferul masinii care s-a presupus la prima ancheta ca ar fi vinovat ( in urma cercetarii penale s-a dovedit ca nu este singurul vinovat de producerea acestui eveniment rutier ci accidentul s-a produs datorita comportamentului total gresit al unui alt autovehicul aflat in trafic care insa nu a patit nimic ) au fost grav raniti fiind spitalizati cca 45 de zile ( hemotorax si multiple alte leziuni respectiv dubla fractura de maxilar ) in alta localitate decat cea de domiciliu . Soferul masinii adusa din strainatate nu a fost ranit si impreuna cu proprietarul masinii care erau din alta localitate decat cea in care s-a produs accidentul , in luna octombrie , au si facut cerere pentru despagubire la FPVS si au fost urgent despagubiti .FPSV a initiat la inceputul anului 2008 o actiune in instanta pentru recuperarea despagubirilor acordate de la cei presupusi a fi vinovati de producerea accidentului . Intrebarea este : in conditiile in care autoturismul adus din strainatate avea asigurare ( acel RCA - incheiat la granita sau CV ), erau indreptatiti sa fie despagubiti de fond ? Se stie ca in cererea inaintata fondului pentru acordarea despagubirii se declara pe proprie raspundere ( ceea ce a facut proprietarul masinii ) ca persoana prejudiciata NU poseda nici un fel de asigurare a bunului sau a persoanelor afectate . In acest caz prin declaratia data de proprietarul masinii care a fost despagubit nu a dat o declaratie in fals ?
La FPVS te adresezi cand ai fost daunat/vatamat de un autovehicul care:
-ori este necunoscut de victima/pagubit;
-ori nu are la data accidentului un document valabil de raspundere civila auto.
Ambele situatii sunt dovedite prin p.v. de accident intocmit de Pol.Rutiera.
Cand sunt lovit de cineva, nu conteaza daca eu am/n-am asigurare RCA/CV/CASCO, ma despagubeste asiguratorul RCA al vinovatului sau FPVS.
Restul de amanunte nu conteaza (locul accidentului,domiciliul,tara de origine,tara de rezidenta,etc) atat pentru victima , cat si pentru vinovat.

Alte discuții în legătură

Accident auto costel11 costel11 Buna . De curand am fost si eu implicat intr-un accident auto, eu circulam pe un drum principal si a iesit unul cu masina in fata mea ,dupa impact am fost ... (vezi toată discuția)
Accident auto, vinovatul fără rca. ce altă opțiune am să recuperez dauna în afară de instanța civilă? Constantin Teodor Constantin Teodor Mi-am găsit mașina lovită rău în parcare. Vinovatul a fugit dar l-am găsit. Nu are RCA. Ce altă opțiune am să recuperez daună în afară de ... (vezi toată discuția)
Rca expirat Ghiulya Ghiulya Buna ziua Am avut un accident cu masina saptamana trecuta, m-am tamponat cu o alta,fara sa rezulte victime ci doar ne-am avariat masinile amandoi. Am fost de ... (vezi toată discuția)