avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Vreau sa devin avocat
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Vreau sa devin avocat

Buna ziua,


Doresc sa imbratisez profesia de avocat si va rog sa imi explicati pasii necesari ce trebuie urmati pentru a deveni avocat.

In urma studiului propriu, inteleg ca :

1. Trebuie sa devin licentiat in Drept, dupa ce finalizez 4 ani de studiu la o facultate de drept acreditata de Ministerul Educatiei.
a. Are vreo importanta media cu care termin facultatea ?
2. Urmeaza un prim examen de admitere in Barou.
3. Stagiatura timp de 2 ani.
a. Cum esti ales de un avocat/casa avocatura ca stagiar ?
b. Ce timp efectiv de lucru e necesar pentru aceasta perioada ?
4. Examen final de admitere in Barou.

As aprecia in mod deosebit daca puteti detalia asupra punctelor 1-4 si eventual raspunde la intrebari, pastrand notatiile ( 3.a. etc ) pentru claritate.

Va multumesc anticipat.


A

Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 14:54, 13 Iulie 2011
1. Trebuie sa faci Facultatea de Drept.
Iti recomand sa faci la zi la stat, ca sa inveti ceva in facultate. Doar cu diploma de licentiat in Drept si fara studii temeinice, fara baza din timpul facultatii, nu vei reusi sa iei examenul de admitere in barou. Daca nu iti vei crea o baza de cunostinte in facultate, iti va fi imposibil dupa sa inveti materia care se cere la barou/inm.
a. Nu are importanta media cu care termini facultatea. Chiar nu are relevanta, pentru ca aceasta medie nu reprezinta exact nivelul de pregatire al absolventului.
De exemplu la Spiru Haret toata lumea termina cu 10, dar pregatirea lasa de dorit.
2. Examenul de admitere in barou, incepand din acest an, se organizeaza numai in orasele unde se gasesc Curti de Apel. Se da la 5 probe scrise, 5 zile consecutive.
3.Daca esti admis la acest examen, intri in barou ca avocat stagiar.
(Exista si alternativa ca dupa 5 ani de vechime in alta profesie juridica sa dai examen si sa intri direct avocat definitiv.)
a. Nu esti ales ca stagiar de catre un alt avocat, ci tu trebuie sa-ti gasesti indrumatorul.
b. Depinde cum te intelegi cu avocatul indrumator.
4. Dupa acesti 2 ani de stagiatura urmeaza examenul de definitivat. Este asemanator cu cel de admitere ca stagiar, se dau si spete. Daca esti respins de trei ori la definitivat, vei fi exclus din profesie.
Subscriu, cu mentiunea ca in ultimii ani modalitatea de admitere s-a tot modificat. asa ca... mai vezi tu cum va fi dupa ce termini. deocamdata, asta daca nu esti deja, ar trebui sa te focusezi pe a deveni fericitul „proprietar” al unei diplome de licenta in drept. ca daca mai trec niste ani pana o obtii nu se stie care va fi modalitatea de admitere in profesie. :D
Daca faceti dreptul si terminati facultateaveti putea deveni avocat indiferent decircumstanteledin acea vreme.
Daca nu, vetiputea deveniprocuror sau judecator.
Sau notar.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Daca faceti dreptul si terminati facultateaveti putea deveni avocat indiferent decircumstanteledin acea vreme.
Daca nu, vetiputea deveniprocuror sau judecator.
Sau notar.
:offtopic: Nu vreau sa fiu offtopic , dar e tare chestia asta cu posibilitatea de a ajunge notar , pentru ca notarii sunt o casta aparte ! :O

Pana cand o sa terminati facultatea de drept , o sa se schimbe regulile , deoarece " marii maestrii " sunt disperati ca a crescut numarul avocatilor , si au scazut tarifele , crescand astfel numarul cetatenilor care pot avea acces la justitie .

Nu m-as mira ca in curand sa se dea examen la barou si la o limba straina , cu toate ca multi din sistem nu prea stiu sa scrie si sa citeasca .

Nu stiu daca notarii sunt o casta aparte dar se afla in criza.
Avocatii nu am auzit sa se afle in criza.
Mai depinde si cat va dura criza.;)

Alte discuții în legătură

Tutorial admitere avocatura roumanie roumanie As dori si eu niste informatii despre ce pasi trebuie sa urmezi ca sa intri in avocatura. Probabil unii gandesc de pe acum ca am terminat facultatea cum a ... (vezi toată discuția)
Avocat stagiar Pascu Cristian Pascu Cristian Salut! Doresc sa vă întreb daca in urma promovarii examenului de admitere in barou(pentru stagiari) se dobandeste calitatea de avocat stagiar? I.N.P.P.A ... (vezi toată discuția)
Intrare in barou Delia2285 Delia2285 Cum se procedeaza pt a intra in barou? B-) (vezi toată discuția)