avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Taxa \"Bisericeasca\" ?
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Taxa "Bisericeasca" ?

Buna seara,
Avand de intretinut un mormant,am mers la o firma de monumente funerare,pentru a comanda o lucrare in granit si montarea in cimitir.
Mi s-a spus ca monumentul se face,insa pentru a fi lasati sa-l monteze in cimitir,eu va trebui sa platesc preotului (unde se afla mormantul) 10% din valoarea monumentului,ca altfel nu sunt lasati ei sa vina sa-l monteze.
Totodata,mi s-a spus ca asa percepe acest preot,fiind singurul din oras care face asa ceva. La celelalte cimitire,firma nu intampina asa problema.
INTREBARE:
Oare,este legal ce face acest preot ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Costi2017 , utilizator 21:20, 18 Octombrie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua,
Acum am detalii in ceea ce priveste situatia creata:
==============
1-Antreprenorul,executa componentele monumentului funerar;
2-Antreprenorul,este o societate "agreata de parohie" - asa se spune acum !!!
3-Cimitirul este proprietatea a 3 biserici,in cote egale.
ATENTIE !
Am vorbit cu antreprenorul. Cica,i se impune de catre parohia respectiva,sa ceara,PESTE PRETUL IN SINE AL MONUMENTULUI,inca 10% din valoare,pentru parohie.
Antreprenorul,nu este de acord,ci mi-a spus pretul corect,insa mi-a explicat situatia creata de parohie. Practic,nu este lasat sa intre in cimitir sa monteze monumentul,pana nu plateste cei 10% din valoarea monumentului,parohiei.
Inainte,erau platiti acesti bani,de catre persoana fizica (cea care finanta monumentul),insa,au aparut discutii multiple,pentru ca aceasta taxa este destul de mare si nejustificata.
In acest sens,parohia a luat masuri: a impus antreprenorului sa ceara el cei 10% si apoi sa-i inmaneze parohiei.
In acest moment,am depus cereri la parohie,pentru a primi niste raspunsuri clare,in scris. (Pana acum,cu toti cu care am vorbit,mi-au spus ca au platit acesti bani,chiar daca nu stiau despre ce este vorba,doar ca i-au cerut...administratorul cimitirului asa ceva.)
Am deja o inregistrare audio,a antreprenorului,unde se poate deslusi,clar,ce se intampla de fapt.... Voi astepta si raspunsurile la cereri - care,sigur,vor fi contradictorii,ca doar nu vor recunoaste ca cer acesti bani aiurea...
Apoi,voi face totul public. Iar monumentul,il voi monta singur. Sa vad daca are tupeu cineva sa vina sa-mi zica ceva.
In contractul de concesiune,nu se stipuleaza nimic despre o eventuala plata in cazul unui monument. Acolo,se spune clar,ca trebuie amenajat,impodobit cu flori,etc.... iar in cazul unui monument,trebuie aprobarea "Consiliului Parohial" si o autorizatie din partea "Organului Competent de Stat". Cand am intrebat cine este organul competent de stat,mi s-a spus ca nu e treaba mea (adminiostratorul cimitirului a spus).... De aceea,am solicitat in scris astfel de informatii.Ca prea se contrazic intre ei....
Cam asa stau lucrurile,in acest moment.
Voi reveni cu detalii,dupa ce primesc raspunsurile.
(Practic,este acelasi lucru cu urmatoarea speta: Daca merg la un magazin si cumpar o candela, va trebui sa platesc 10% din valoare parohiei,in momentul in care o asez la mormant ??? Sau,magazinul respectiv,va trebui sa dea o cota - parte parohiei,din vanzarea candelei ??? )
Mi se pare prea "crestinesc" acest aspect....
Credeti ca este legal ce se intampla ?
Ultima modificare: Luni, 11 Septembrie 2017
Costi2017, utilizator
Buna seara,
Acum,am intrat in posesia unui exemplar al Protocolului incheiat intre proprietarii cimitirului (fiind vorba de trei parohii) si societatea comerciala ce executa monumente funerare.
Practic,este vorba de un protocol redactat de administratia cimitirului,fara sa se poata negocia vreo clauza.
Printre clauze,se regaseste si aceasta:
"Pentru folosirea infrastructurii cimitirului,a retelei de apa,a rampei de gunoi si a altor utilitati, ANTREPRENORUL este de acord sa achite Cimitirului celor trei parohii taxa de constructie de 10% din valoarea totala a fiecarei lucrari avizate,in scopul sustinerii lucrarilor de constructie,reparatii si amenajare din cimitir si biserica. In acest sens,fiecare concesionar-beneficiar cu care ANTREPRENORUL incheie contract de executie va achita acestuia prima transa de 30% din valoarea lucrarii contractate si avizate. Taxa de 10% va fi achitata de catre ANTREPRENOR,numerar,la administratia cimitirului,in termen de 3 zile lucratoare de la data la care i-a fost achitata prima transa de catre concesionarii-beneficiari. Achitarea taxei de 10% este conditie obligatorie pentru accesul in cimitir in vederea montarii lucrarii funerare."

Deci,parohia impune unei societati comerciale cum sa taxeze beneficiarul (in speta, eu), si cum sa-i dea niste bani,pentru a fi lasata sa-mi monteze mie monumentul funerar in cimitir.

Toate acestea,avand in vedere urmatoarele:
-Societatea (antreprenorul), nu consuma absolut nimic de la parohii;
-Antreprenorul vine cu butoaiele proprii cu apa,din sursa proprie;
-Antreprenorul,detine si utilizeaza generatorul propriu de curent,pe baza de carburant lichid;
-Antreprenorul strange gunoiul si il ia cu masina proprie la sediul societatii sale.

Deci,absolut nimic nu se justifica pentru achitarea acestei sume.

De retinut faptul ca,antreprenorul a contestat aceasta clauza,inainte de semnarea protocolului, insa a fost amenintat ca nu va fi lasat in cimitir daca nu semneaza acest protocol in forma dorita de parohie. De altfel,aceasta conditionare se vede clar mentionata in clauza scrisa mai sus.
Este singurul cimitir unde se practica asa ceva.
Antreprenorul,mi-a emis o adresa in care mentioneaza ca nu este de acord cu aceasta taxa,considerand ca este ABUZIVA si nici nu are de gand sa mareasca pretul lucrarii cu cei 10% impusi de parohie.

Mie,mi se pare a fi un SANTAJ,conform art.207 alin.(1. si 3.) NCP.

In situatia data,ce anume ar trebui facut,pentru ca beneficiarul (eu) sa nu fiu nevoit sa achit inca 10% peste pretul de cost al monumentului funerar ?

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie monument funerar SorinBv SorinBv Vreau sa construiesc,un monument funerar,la cimitirul unde este inmormantat tatal meu.(o cruce din marmura).Preotul bisericii,care administreaza cimitirul,imi ... (vezi toată discuția)
Cine va raspunde pt un incident din cimitir? stulara stulara in urma cu 4 saptamani,fratele meu in varsat de 4 ani ,aflandu-se la o inmormantare impreuna cu parintii,s-a ''accidentat'' in urma desprinderii unei pietre ... (vezi toată discuția)
Loc de veci cu probleme deyutza2017 deyutza2017 buna seara as avea si eu o intrebare ..sa incep cu inceputul . am un frate mort de un an si jumatate si azi am aflat prin coincidenta ca fratele meu a fos ... (vezi toată discuția)