avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 120 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Comisie pentru verificare concedii medicale angajati
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Comisie pentru verificare concedii medicale angajati

Buna ziua
As dori sa imi raspundeti deca exista un temei legal ca angajatorul sa numeasca o comisie din randul angajatilor care sa constate in teren legalitatea unui certificat medical acordat salariatilor unitatii in special a certificatelor medicale acordate cu cod 01 - boala obisnuita. Care este modalitatea ca un certificat medical sa nu fie vizat de platitor (adica sa nu fie platit).
Am o foarte mare nevoie de un raspuns. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: VMM1 , utilizator 16:23, 4 Septembrie 2020
1. Niciun salariat nu mai poate fi verificat acasa cand este in concediu medical.
Legea nr. 183/2015, prin intermediul careia se elimina posibilitatea verificarilor la domiciliul salariatilor aflati in concediu medical, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 496 din 7 iulie 2015.

2. Norme de aplicare a OUG 158/2005
Art. 88
În înţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor următoarele situaţii:
a) nu se face dovada calităţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b) neîndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepţiile prevăzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de către medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevăzute de lege;
e) acordarea retroactivă a certificatelor de concediu medical în afara situaţiilor prevăzute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depăşesc duratele maxime prevăzute de prezentele norme;
g) amânarea plăţii ca urmare a sesizării comisiilor care efectuează controlul, de către angajatorul care constată eliberări nejustificate de certificate de concedii medicale;
g^1) abrogată;
h) alte situaţii similare temeinic fundamentate.

Acestea sunt situatiile in care se poate refuza la plata un concediu medical.
Multumesc pentru raspuns. Mai am o neclaritate, din cate am inteles medicul de familie da spre completare o declaratie persoanei care solicita concediul medical. Asta se face pentru a-si lua persoana responsabilitatea asupra sa?
Se dadea o declaratie spre completare (angajatii trebuiau sa fie la domiciliu intre intervalele orare 8:00-11:00, 12:00-17:00 si 18:00-20:00) , insa acum nu.

Cum va putea verifica seful daca angajatul si-a luat concediu medical ilegal (mai putin partea cu Politia concediilor medicale, intrucat textul de lege este abrogat din 2015)
www.avocatnet.ro/articol_205...
Ultima modificare: Vineri, 8 Septembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Este o prostie pentru ca acum pot sa iau concediu medical sa plec la mare daca la locul de munca nu vor sa.mi dea concediu
Buna ziua. Totusi, pentru cazurile in care exista o suspiciune intemeiata privind emiterea unui concediu medical in mod complet nejustificat de cauze medicale, unde se pot face sesizari?

Alte discuții în legătură

Angajatorul mai poate verifica angajatii care se afla in concediu ... RuxandraLarisa RuxandraLarisa Angajatorul mai poate verifica angajatii care se afla in concediu medical?Exista temei legal pentru a refuza plata concediului in cazul in care se constata ... (vezi toată discuția)
Concediu medical takytaky1 takytaky1 Buna ziua.ar avea motiv să nu plătească medicalul un patron,daca este vb despre medical luat de la urgenta cinci zile(pacientul aj la urgenta de mai multe ... (vezi toată discuția)
Sesizare cjas L.Loredana L.Loredana Doresc sa depun o reclamatie catre CJAS legat de un medic de familie care a acordat un concediu medical nejustificat la cererea unui angajat al societatii care ... (vezi toată discuția)