avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Calcul indemnizatie crestere copil din venituri de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Calcul indemnizatie crestere copil din venituri de drepturi de autor

Buna ziua. Sotia mea lucreaza pt o companie cu un contract individual de munca nedeterminat. Mediul de activitate Media. In urma cu cateva luni a negociat un contract de 6 luni sub forma de drepturi de autor ce urmeaza a intrat in vigoare de la 1 noiembrie 2017. De mai putin de doua sapt am avut placuta surpriza sa aflam ca vom fi parinti. Intrebarea este urmatoarea: ce cota se i-a in calcul la indemnizatie din contratul de drepturi de autor? Am inteles ca sunt niste calcule mult mai complexe respectiv nu stiu ce valoare forfetara etc... Contractul de drepturi de autor este pe suma de 4000 de lei net, Ce valoare va avea la calculul final la indemnizatie exceptand ce vom primi de la contractul individula de munca unde calculele sunt mult mai simple.


este adevarat ?? [ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 1 Octombrie 2017
alexandru_ptc, utilizator
Cel mai recent răspuns: tzantzaru , utilizator 10:46, 27 Iunie 2018
Veniturile care se iau în considerare pentru stabilirea nivelului indemnizației pentru creșterea copilului reprezintă suma încasată de persoana îndreptățită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferență între venitul brut și contribuțiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora, pentru veniturile obținute din activități independente.
Multumesc însă intrebarea era ca de ceva timp, respectiv anul curent s-au introdus niste noi taxe pe lângă cei 16 %. În continuare nu stiu cat din cei 4000 imi revin la indemnizație.... Multumesc
Salut,

Din venitul brut se scade cota forfetara de 40% . Din ce ramane (60% din brut) se aplica impozitul de 16% pe 2017 , respectiv 10% pe 2018 , iar ce ramane este venitul net.

De exemplu pentru 2018 (impozit 10%)
venit brut : 4000 lei
venit net impozabil : 4000 x 0.6 = 2400 lei
impozit : 2.400 lei x 0.1 = 240 lei
venit net : 2400 lei - 240 lei = 2.160 lei.
Desi sotia va incasa 4000 lei (brut) - 240 lei (impozit) = 3.760 lei , baza de calcul pentru indemnizatie va fi 2.160 lei...

Depinde si cum e cu CAS si CASS. Daca sotia inca are si venituri salariale , in anul 2018 , este scutita de plata CAS si CASS pentru venituri drepturi de autor , indiferent de suma , asa cum am calculat eu mai sus.

Sfatul meu este ca sotia sa se inscrie in Spatiul Privat Virtual la ANAF , iar acolo poate sa faca solicitare de adeverinta de venit. Aceasta se genereaza instant pe site. Pe langa adeverinta poate sa solicite si situatia a declaratiilor D112 depuse se angajator , unde vede lunar fiecare venit declarat de acesta.

In acea adeverinta trebuie sa scada din venitul impozabil , impozitul aferent in functie de an , si acela este venitul net luat in calcul.

George
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2018
tzantzaru, utilizator
Salut,

Am veste mai putin placuta. Mi s-a comunicat de la Agentia de Plati ca incepand cu 01.01.2018 veniturile din drepturi autor se exclud din baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil. Eu observasem in OUG18/2018 care a fost data prin martie ca acest tip de venituri nu mai era incadrat in categoria de venituri din activitati independente (care sunt luate in calcul la indemnizatie) , ci are o categorie cu totul separata. De aceea le-am dat un mail prin aprilie , iar raspunsul a venit acum cateva zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitate calcul indemnizatie crestere copil leliag leliag Buna ziua Veniturile mele in anul 2010 sunt compuse din venituri din salarii( carte de munca), precum si venituri din dr de autor. Cand am depus dosarul ... (vezi toată discuția)
Impozit chirii 2018 kol29 kol29 Buna ziua! As dori sa va intreb ce impozite voi plati din 2018 dupa chirii? Sunt salariat si am si venituri din chirii. (vezi toată discuția)
Drepturi de autor - indemnizatia pentru crestere a copiilor Florin19775898 Florin19775898 Buna ziua, Am facut ieri o vizita la DGSAPC pentru a ma interesa din timp despre hartiile necesare pentru a-mi inregistra niste venituri din strainatate in ... (vezi toată discuția)