avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Asigurare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Asigurare

Buna ziua. Am nevoie de o informație. Daca circuli cu o mașină fără asigurare care sunt sancțiunile prevăzute de lege? Vă mulțumesc
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 06:00, 2 Noiembrie 2018
"In cazul în care un autovehicul este depistat circulând în trafic fără a deține o poliță RCA valabilă, proprietarul va fi sancționat cu o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei, dar si cu
pedepse suplimentare:
- reținerea certificatului de înmatriculare- polițistul rutier eliberează conducătorului auto o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație
- reținerea plăcuțelor cu numerele de înmatriculare
Amenda pecuniară este prevăzută la
art. 64 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările si reasigurările din România.
Sancțiunile complementare sunt prevăzute la art. 112, litera s, precum si la art. 112, alin.3 din OUG
195/2002 ( Codul Rutier).
Dacă deținătorul vehiculului nu face dovada asigurării acestuia, dupa 30 de zile de la data aplicării măsurii prevăzute anterior, poliția rutieră dispune radierea din evidența a vehiculului, potrivit art. 76, alin. 3 din Codul Rutier."
Legea nr. 136 nu mai e in vigoare, si obligativitatea prezentarii in trafic nu este specificata nicaieri, ea se va cerceta doar in caz de accident si doar acolo unde este specificat prin noua lege a se prezenta.
Cititi legea 132/2017 art.27 ,28 si 29.
[ link extern ]
Alte informatii gasiti si aici:
www.avocatnet.ro/articol_447...
Ultima modificare: Vineri, 2 Noiembrie 2018
latka, moderator
In ceea ce priveste sanctionarea, strict la cazurile in care e obligatorie dovedirea detinerii unei polite RCA (accident, in frontiera) " legea prevede:
Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare prevăzute la art. 3 și a obligațiilor prevăzute la art. 6 alin. (6) și (7) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea și aplicarea acestora se fac de către personalul poliției.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fara asigurare mezgageza mezgageza cum se sanctioneaza conducerea unui autovehicul fara RCA valabila? (vezi toată discuția)
Rca DAN921125 DAN921125 Ex: masina cu RCA, loveste o masina fara RCA si masina cu RCA este de vina. Cum se rezolva problema si cine repara masinile? Ce pateste cel cu masina fara RCA? ... (vezi toată discuția)
Legislatie rutiera imbroserv imbroserv Va rog, sa ma ajutati cu o informatie.Ce norme de circulatie au fost incalcate si ce sanctiuni se aplica unui sofer, care in deplasare, loveste cu oglinda ... (vezi toată discuția)