avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Conditionare din punct de vedere medical
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Conditionare din punct de vedere medical

Buna ziua, Doresc sa ma ajute cineva cu informari despre drepturile angajatului atunci când devine apt conditionat dar in momentul angajarii a fost apt .Ce drepturi are angajatul si care sunt procedurile de urmat de catre angajator. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:14, 13 Mai 2019
Avizul medicului de apt conditionat nu va da drepturi, din contra, pentru a putea sa va desfasurati in continuare activitatea pentru profesia/funcţia şi locul de muncă pentru
care ati efectuat controlul medical, veti avea obligatia sa respectati recomandarile facute de medic.

HOTĂRÂRE nr. 355 din 11 aprilie 2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor
ART. 10
În condiţiile în care medicul de medicina muncii face recomandări
de tip medical, aptitudinea este condiţionată de respectarea acestora,
iar în fişa de aptitudine anexa nr. 5, avizul medical va fi "apt
condiţionat".
Multumesc mult.
In cazul mentiunii "apt conditionat" pe fisa de aptitudine, medicul trebuie sa mentioneze conditionarile.
Daca locul de munca/ postul de lucru al lucratorului pot fi respectate conditionarile, atunci angajatorul are ogligatia sa ia masuri pentru a fi respectate.
Daca nu pot fi respectate conditionarile, angajatorul poate oferi lucratorului un alt loc de munca/ post de lucru, daca detine in organigrama asa ceva, in care se respecta conditionarile.
Daca nu dispune de un astfel de loc de munca/ post de lucru, angajatorul poate pune lucratorul la dispozitia Agentiei pentru fortele de munca din judet.
Multumesc.O seara frumoasa.


POPA GHEORGHE a scris:

In cazul mentiunii "apt conditionat" pe fisa de aptitudine, medicul trebuie sa mentioneze conditionarile.
Daca locul de munca/ postul de lucru al lucratorului pot fi respectate conditionarile, atunci angajatorul are ogligatia sa ia masuri pentru a fi respectate.


Cred ca aici e vorba de o confuzie conditionarea se refera la obligatii ale lucratorului (ex. prezentare medic specialist, urmare a unui anumit tratament sau diete etc.) pe cand inaptitudinea temporară în muncă care reprezintă incapacitatea temporara medicală a lucrătorului de a desfăşura activitatea la acel loc de muncă si care presupune luarea masurilor pentru schimbarea temporara a locului de munca.
ART. 11 din HG 355/2007
(1) Inaptitudinea temporară în muncă, în sensul prezentei hotărâri, reprezintă incapacitatea medicală a lucrătorului de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/funcţia pentru
care se solicită examenul medical privind aptitudinea în muncă, până la reevaluarea sănătăţii de către medicul de medicina muncii.
(2) În situaţia în care lucrătorul se află temporar, din cauza unei boli, în situaţia de incapacitate medicală privind desfăşurarea activităţii la locul de muncă în profesia/funcţia pentru care se
solicită examenul medical de medicina muncii, medicul de medicina muncii stabileşte inaptitudinea temporară până la dispariţia cauzei medicale, iar în fişa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "inapt temporar"

Conditionarea se refera la lucrator si nu la locul de munca. Rar angajatorul poate fi inplicat in respectarea conditiilor in cazul avizului de apt conditionat. Cunosc un caz in care lucratorul fiind depistat cu hipertensiune arteriala mare, avizul a fost apt conditionat, conditiile find ca lucratorul sa se prezinte la medicul specialist pentru consult si inapoi pentru un nou control la medicul de medicina muncii in termen de doua luni. Lucratorul nu s-a prezentat la medicul specialist cardiolog si in consecinta nici la un nou control medical la medicul de medicina muncii in termen de doua luni iar dupa patru luni a decedat in urma unui infarct miocardic. In urma cercetarilor angajatorul a fost gasit vinovat ca nu l-a trimis pe lucrator sa faca controlul medical la medicul de medicina muncii la limita termenului de doua luni stabilit de acesta dar nu si pentru faptul ca lucratorul nu a fost la medicul specialist cardiolog.

Alte discuții în legătură

Bună seara... sunt angajata din aprilie 2019 in fabrica ford ... cristinuka24 cristinuka24 Bună seara... Sunt angajata din aprilie 2019 in fabrica ford Craiova. In octombrie 2019 am suferit o intervenție chirurgicala la inima (am un ... (vezi toată discuția)
Pot fi declarat inapt de munca condiționat?!buna ziua ! lucrez în comerț în market,mă puteți ajuta va ... Lavinia1307 Lavinia1307 Buna ziua ! Lucrez în comerț în market,mă puteți ajuta va rog?! Cu un diagnostic dorsalgie joasa 653-M54-4,pot fi declarata inaptă de muncă,de către ... (vezi toată discuția)