avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescriptie datorie IFN si firma telefonie mobila
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescriptie datorie IFN si firma telefonie mobila

Buna ziua,

Situațiile sunt urmatoarele:

1. S-a luat un împrumut de la un IFN. A fost platit o perioada, apoi nu s-a mai achitat nici o rata, de cel puțin 3 ani de zile. Înștiințările de plata au fost făcute de o firma de recuperare prin somații scrise, fără vreo confirmare de primire. Nu s-a intreprins nici o acțiune legala- executare silita. Acum câteva zile, s-a primit un email, de la o alta firma de recuperare ( diferita de cea care a trimis scrisorile), prin care se oferă o facilitate la plata, adică sa se plătească datoria mai puțin cu niște procente, pana la o anumita data. Menționez ca în tot acest timp nu s-au primit apeluri si nu s-a recunoscut datoria. Întrebarea este, nu s-a prescris dupa 3 ani? Intelesem ca, prescripția intra în vigoare dupa scadenta fiecărei rate sau dupa data la care trebuia achitata ultima rata. De asemenea, somatiile scrise, intrerup aceasta prescriptie?

2. A doua situație se refera la un abonament de telefonie mobila,care de asemenea nu a fost achitat timp de 3 ani. Nu s-a primit nici o somatie, s-au primit, o perioada facturile. Aceeași întrebare, are termen de prescriptie sau acesta curge din momentul în care contractul trebuia sa expire ( respectiv 2 ani, pentru ca pe aceasta perioada se face un contract).

Va multumesc anticipat pentru răspunsuri și îmi cer scuze pentru romanul scris.
Cel mai recent răspuns: Stoean Lavinia-Cătălina , Avocat 10:46, 11 Decembrie 2020
Este adevărat că unele datorii se prescriu după 3 ani, dar prescripția asta nu intervine așa, automat, ci trebuie să vă adresați instanței să o constate.
Fie introduceți dvs o acțiune în justiție împotriva ultimei societăți care v-a notificat și solicitați să se constate că a intervenit prescripția, fie așteptați să înceapă executarea silită și introduceți contestație la executare în 15 zile prin care invocați prescripția.

Momentul de la care incepe să curga termenul de prescripție este definit de lege ca fiind cel la care creditorul cunoaste sau trebuia sa cunoasca ca are dreptul sa actioneze in sensul recuperarii creantei sale. Iar, aici, in practica, sunt multe discutii care se fac in jurul momentului de la care incepe sa curga prescriptia extinctivă.
Opinia mea este că cei 3 ani incep sa curga de la data scadentei primei facturi NEplătite. Adică ați achitat ultima factură, apoi s-a emis o alta pe care nu ați mai achitat-o și care devenea scadentă la un anumit termen. Acel termen este momentul care, din punctul meu de vedere, marcheaza inceputul prescriptiei extinctive.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se aplica termenul de prescriptie coraina80 coraina80 Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu o nelamurie. Pentru un card de credit, ultima rata a fost achitata in Nov 2008 si intre timp datoria a fost ... (vezi toată discuția)
Prescrierea datoriei este intrerupta de notificarea de la executor? fotolist fotolist notificarea de la executor,poate intrerupe perioada prescriere datorie? (vezi toată discuția)
Termen prescris raoul26 raoul26 Buna ziua, Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns referitor la actiunile de prescriere? Nu am gasit foarte multe detalii despre asta pe ... (vezi toată discuția)