avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... care sunt bolile pentru pensionarea de boala in gradul ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

care sunt bolile pentru pensionarea de boala in gradul 2 si 3?

buna ziua.
va rog sa-mi spuneti care sunt bolile dupa care te incadreaza intr-un grad de invaliditate (2 sau 3) Institutul National de Expertiza si Recuperare a capacitatii de munca?
enumerarea acestor boli sau o descriere a acestora
va multumesc
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 15:51, 2 Februarie 2010
O lista a afetiunilor anume, nu este publicata dar medicul de specialitate poate stabili daca pacientul , prin boala de care sufera, se incadreaza in aceste criterii:

În raport cu cerintele locului de muncă si cu gradul de reducere a capacitătii de muncă, legea prevede 3grade de invaliditate, care dau dreptul la această pensie si anume:
− invaliditate de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacitătii de muncă, a capacitătii deautoservire, de autoconductie sau de orientare spatială, invalidul necesitând îngrijire si supravegherepermanentă din partea altei persoane;
− invaliditate de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacitătii de muncă, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fără ajutorul altei persoane;
− invaliditate de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel putin jumătate din capacitatea de muncă, invalidul putând să presteze o activitate profesională.
Ultima modificare: Duminică, 31 Ianuarie 2010
nucu$, utilizator
multumesc frumos
credeam ca e vreo lista mai detailata, decat aceea definire banala din legea 19/2000 (privind pensiile).
insa va mai intreb, poate ati auzit (din diverse surse) : daca un pensionar de boala de 13 ani (cum e cazul mamei mele - pensionata pe caz de boala - cancer de col uterin - acum are si alte boli inafara de aceasta) e taiat de la pensie - fiind chemata la revizuire la Bucuresti - la Institutul National de expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca - nu la Satu Mare ca si pana acuma - va da in judecata aceea comisie si ce sanse de reusita ar avea in instanta de judecata?
Pai de ce sa dea in judecata Institutul, s-a pronuntat in vreun fel? Deocamdata doar a chemat-o pe bunica dvs. la revizuire. Eu cred ca bunica dvs. va beneficia in continuare de pensie de invaliditate, mai ales ca art. 58 din Legea nr. 19/2000 a fost modificat in 2008 tocmai datorita unei afectiuni cum este cancerul.

Multa sanatate! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
va multumesc frumos pt incurajare.
e vorba de mama mea, care are 52 de ani impliniti in septembrie.
insa ea este speriata ca oo vor taia de la pensie
trebuie sa se prezinte la Institut in Bucuresti pe 10 februarie (saptamana viitoare - miercuri).
vom vedea rezultatul de acolo, iar daca acesta este negativ (adica o vor taia) atunci evident sunt foarte hotarata sa apelez la Instanta de Judecata.
sper sa si avem castig de cauza.
as dori sa va mai deranjez cu o intrebare: pe parcursul desfasurarii procesului se sisteaza acordarea pensiei pana la finalizarea procesului sau care este procedura legala?
va multumesc pentru timpul acordat.
sa auzim numai de bine.
o zi buna
mai sunt niste mici nelamuriri:
-Ce inseamna "taiat la pensie"? Comisia Jud. a emis o decizie , in urma ultimei verificari, pe care ati contestat-o si ca urmare s-a primit chemarea la revizuire?Care proces?
Daca este vorba despre decizia locala de anulare, aceasta nu produce efecte daca a fost contestata in termen, pana la efectuarea revizuirii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare ContSters79066 ContSters79066 O persoana care este pensionata pe caz de boala, gradul II invaliditate, din M.Ap.N. poate sa lucreze 4 ore la o firma privata cu carte de munca? (vezi toată discuția)
Posibilitati cristyan. cristyan. buna seara.as dori sa stiu daca o persoana pensionata pe caz de boala indiferent de grad poate munci legal in italia,si daca se poate care sunt demersurile ... (vezi toată discuția)
Pensionare medicala ionelia63 ionelia63 Fiind pensionata medical gradul 2 invaliditate pot avea si pfa? (vezi toată discuția)