Avand in vedere concluziile intalnirii care a avut loc la Bruxelles la data de 23 noiembrie 2007, potrivit carora, conform angajamentelor asumate de Romania, este necesar a se stabili grile diferite de impozitare, intrucat perioada de tranzitie obtinuta de Romania in cursul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana vizeaza doar vehiculele inmatriculate in Romania si angajate exclusiv in operatiuni de transport intern, iar vehiculele romanesti care desfasoara activitati de transport international, ce beneficiaza direct de avantajele oferite de Piata Unica, trebuie sa plateasca impozitele minime stabilite prin Directiva 1999/62/CE privind taxarea autovehiculelor de marfa pentru utilizarea anumitor infrastructuri.
Modalitatea de aplicare a angajamentelor asumate pe marginea acestui subiect nu este conforma cu negocierile purtate anterior aderarii.
Romania si-a asumat corectarea modului de transpunere a anexei nr. 1 la Directiva 1999/62/CE referitoare la impozitul pentru mijloacele de transport, care se datoreaza in prezent conform art. 263 alin. (4) si (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in caz contrar, Comisia Europeana continuand procedura de infrigement demarata contra Romaniei pentru netranspunerea corecta a prevederilor comunitare,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I. - Alineatele (4) si (5) ale articolului 263 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
''(4) In cazul unui autovehicul de transport marfa cu masa totala autorizata egala sau mai mare de 12 tone, impozitul pe mijloacele de transport este egal cu suma corespunzatoare prevazuta in tabelul urmator:
___________
NOTA AvocatNet: tabelele se gasesc atasate in format HTML.
(5) In cazul unei combinatii de autovehicule (un autovehicul articulat sau tren rutier) de transport marfa cu masa totala maxima autorizata egala sau mai mare de 12 tone, impozitul pe mijloacele de transport este egal cu suma corespunzatoare prevazuta in tabelul urmator:
Art. II. - In vederea stabilirii impozitului datorat pentru anul fiscal 2008, pentru fiecare mijloc de transport cu masa prevazuta la art. 263 alin. (4) si (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, intreprinderile si operatorii de transport rutier astfel cum sunt acestia definiti in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 102/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligati sa declare pe propria raspundere, pana la data de 31 martie 2008, daca vehiculul a efectuat sau urmeaza sa efectueze in cursul anului cel putin o operatiune de transport rutier international.
Art. III. - Pe data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, prevederile referitoare la nivelurile impozitului prevazute la art. 263 alin. (4) si (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cuprinse in anexa la Normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului IX din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 112 din 6 februarie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, isi inceteaza aplicabilitatea.
Art. IV. - Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2008.
PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
---------------
p. Ministrul economiei si finantelor,
Catalin Doica,
secretar de stat
p. Ministrul transporturilor,
Septimiu Buzasu,
secretar de stat
Ministrul internelor si reformei administrative,
Cristian David
p. Secretarul de stat al Departamentului pentru Afaceri
Europene,
Aurel Ciobanu-Dordea
Bucuresti, 19 decembrie 2007.
Nr. 155.
Comentarii articol (0)