Reprezentantii Guvernului au admis ca, deocamdata, doar majorarile de 30 la suta de la 1 noiembrie si cea de 7,5 la suta de la inceputul acestui an vor putea fi respectate.
Intalnirea dintre Guvern si sindicate de la inceputul acestei luni a adus din nou in atentia publica problema respectarii angajamentelor in ceea ce priveste majorarea in etape a pensiilor.
Sindicatele sustin ca suprapunerea reducerii contributiilor la asigurarile sociale cu directionarea a 2 la suta din venitul a peste 3 milioane de salariati catre fondurile de pensii private obligatorii va pune in pericol majorarea pensiilor din 2009.
Majorarea de anul viitor
Presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat la BBC ca ministrul Finantelor a admis faptul ca majorarea pensiilor de anul viitor ramane sub semnul intrebarii.
“Reducerea fiscala la CAS se face de la 1 decembrie 2008, iar cresterea valorii punctului de pensie in a doua treapta se va face de la 1 ianuarie 2009. Noul guvern va fi responsabil de acest lucru. Deci promisiunile vechiului guvern sunt neacoperite”, a spus Bogdan Hossu.
“Vozganian a spus clar ca el nu a declarat niciodata public ca ar sustine al doilea pas de crestere a valorii punctului de pensie pentru anul 2009, desi e prevazut in lege, ca din acest punct de vedere este o decizie a Parlamentului, nu a domniei sale, si ca nu crede ca are sustenabilitate”, a spus domnul Hossu.
Legea de majorare a pensiilor, votata anul trecut de Parlament si promulgata de presedinte, prevede ca punctul de pensie sa ajunga la 37,5 la suta din salariul mediu pe economie de la inceputul acestui an.
Punctul de pensie a fost majorat cu 30 de procente de la intai noiembrie si cu 7,5 la suta de la inceputul acestui an.
Legea de majorare a pensiilor prevede o noua etapa, de la intai ianuarie 2009, cand punctul de pensie ar urma sa ajunga la 45 la suta din salariul mediu pe economie.
Majorarea va depinde de mersul economiei
Majorarea va depinde insa de mersul economiei romanesti, spune ministrul Muncii, Paul Pacuraru. Domnul Pacuraru a admis ca efortul bugetar pentru majorarea pensiilor de anul viitor va fi considerabil.
“45 la suta este mult. Si eu, ca ministru in functie, o pot spune – este mult, in termeni reali. Dar legea in Parlament asa a trecut. Aprecierea domnului Vozganian, ca 45 la suta este mult, are o acoperire, pentru ca noi in comisii nu ne-am pronuntat”, spune Paul Pacuraru.
“Deci eu nu as vrea sa fiu hiperoptimist si sa spun ca vom avea banii. Depinde de guvernul care va veni in 2009 si va guverna Romania si de ce prioritate va avea. Legea poate sa ramana asa cum este, si atunci guvernul sa o aplice sau sa incerce, tot in Parlament, bineinteles, ajustarea ei.”
Dupa adoptarea de catre Parlament a Legii de majorare a pensiilor, presedintele Traian Basescu a intarziat promulgarea acesteia. Seful statului a solicitat atunci Guvernului sa ii transmita documentatia privind viabilitatea propunerii de crestere a pensiilor in perioada 2008-2010 si o evaluare pentru 2011-2013.
Comentarii articol (0)