ACCES GRATUIT
Profil de consultant: avocatii trebuie sa se puna in pielea clientului si apoi sa vina cu solutia juridica
Avocatul Dumitru Rusu a fost recent promovat ca partener in cadrul firmei de avocatura Voicu & Filipescu. Este specializat in drept financiar si in domeniul pietelor de capital, avand o experienta juridica de 8 ani. Dumitru Rusu considera ca legislatia din domeniul financiar are lacune si inconsistente majore.
Articolul continuă mai jos
Ati fost promovat recent ca partener la firma de avocatura Voicu & Filipescu. De cat timp va asteptati la aceasta promovare?
Ar trebui ca orice avocat sa priveasca o asemenea promovare ca o recunoastere a capabilitatilor si realizarilor profesionale. In cazul meu, desi promovarea a venit dupa numai un an de lucru in cadrul firmei si un an si jumatate de experienta ca avocat in practica privata, aceasta promovare nu a fost surprinzatoare. A venit ca o recunoastere a experientei anterioare de 12 ani de lucru in domeniul serviciilor financiare, din care 8 ani exercitand atributiuni de natura juridica ori circumscrise activitatii juridice.
Conform articolelor aparute in presa de specialitate, Voicu & Filipescu doreste sa recruteze in anul 2008 inca 10-15 persoane. Aveti sfaturi pentru persoanele ce doresc sa faca parte din aceasta firma?
In acest moment suntem in proces de fuziune cu o alta casa de avocatura, iar strategia de recrutare va depinde de modul si durata in care se va finaliza acest proces. Dar firma noastra nu va refuza niciodata talente care vor dori sa lucreze cu noi.
Sunteti absolvent de Politehnica si ati lucrat ca broker. Cat din experienta acumulata de pe urma acestora va mai este de folos astazi?
Consider ca formatia ca inginer de calculatoare ma ajuta sa abordez chestiunile juridice intr-un mod cat mai structurat si modular. Experienta ca broker si trader autorizat pentru Bursa de Valori ma ajuta atat ca bagaj tehnic de cunostinte, cat si prin abilitatea dezvoltata de a privi spre punctul de echilibru in structurarea unei tranzactii si in negocieri (functionarea pietelor financiare se bazeaza pe identificarea punctului de echilibru). Faptul ca am inceput activitatea ca broker pentru piata Rasdaq, piata de negociere prin excelenta, mi-a creat in special aceste abilitati (am fost primul trader care a facut o tranzactie pe piata Rasdaq in octombrie 1996).
Care sunt aspectele cele mai riscante (vorbim de bani) si epuizante (vorbim de efort) ale activitatii dumneavoastra profesionale?
In privinta efortului depus este stiut ca in contextul actual profesia de avocat nu este usoara, in special la nivel senior, datorita modului nestructurat al mediului de afaceri si al cadrului legislativ din Romania. Am constatat ca de cand sunt partener efortul depus si stresul aferent au crescut, dar acest lucru se va reflecta in mod corespunzator in benefiicile financiare obtinute.
Care se contureaza a fi urmatoarele obiective profesionale ale dumneavoastra?
Ca si obiectiv profesional pe care l-am trasat este de a intari expertiza pe domeniul financiar-bancar al firmei si de a ne crea un nume pe aceasta zona. Doresc ca firma noastra sa devina una din optiunile principale ca furnizor de servicii pentru jucatorii din domeniul financiar-bancar in Romania. Nu este usor in masura in care cel putin marii jucatori internationali vin cu idei preconcepute si se indreapta in mod prioritar catre casele internationale de avocatura.
Ce ati avea de comentat in privinta legislatiei din domeniul juridic in care activati?
Ca orice legislatie dintr-un domeniu tehnic prezinta lacune si inconsistente majore. In plus este foarte dependenta de politica financiar-monetara a statului, ceea ce este normal in orice economie. Insa anormalitatea apare atunci cand aceasta legislatie este influentata de politic ori de interese economice izolate. Ca societate inca trebuie sa ne invatam lectia de economie de piata.
Ce sfaturi le-ati da tinerilor avocati care vor sa se specializeze in domeniul pietelor de capital sau financiar?
Sa citeasca cat mai mult, nu numai din legislatia de profil cat si materiale si analize de business. Trebuie sa fie in permanenta la curent cu tot ce se intampla in acest domeniu (citirea presei financiare in fiecare dimineata este de la sine inteleasa). Iar de fiecare data cand sunt in pozitia de a consilia un client pe acest domeniu trebuie ca mai intai de toate sa inteleaga tranzatia ori operatiunea in cauza sub aspect de business. As spune mai scurt ca trebuie sa se puna in pielea clientului si apoi sa vina cu solutia juridica.
O lege pe care ati dori sa o inventati. Argumentati.
Cred ca a inventa o lege este mult spus. Dreptul este o stiinta sociala care reglementeaza intr-un mod formal relatiile inter-umane existente de cand exista oamenii ca fiinta sociala, relatii care insa urmeaza anumite reguli nescrise ale bunului simt. Prin urmare as spune mai degraba ca as dori sa am initiative legislative. As dori de pilda o mai buna reglementare a respectul fata de natura si fata de tot ce ne inconjoara. As dori sa punem in scris si in practica acea lege nescrisa stiuta de bunicii mei ca atunci cand tai un copac trebuie sa plantezi zece in loc. Ori ca orice om trebuie sa planteze cel putin un copac in viata lui … se pot spune multe pe aceasta tema.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)