Dupa ce cititi articolul de mai jos aveti doua variante: fie veti deveni un adevarat detector de minciuni, fie veti deveni un expert in ale mintitului. Oricare ar fi scopul vostru, noi va dezvaluim micile scapari prin care poti sa recunosti un mincinos.
Articolul continuă mai jos
Dupa ce cititi articolul de mai jos aveti doua variante: fie veti deveni un adevarat detector de minciuni si nu va veti mai lasa pacalit asa usor de cei din jur, fie veti deveni un expert in ale mintitului, si va veti distra pacalindu-i voi ce pe cei mai creduli. Oricare ar fi scopul vostru, noi va dezvaluim micile scapari prin care poti sa recunosti un mincinos.
Pentru ca observatiile de mai jos sa aiba rezultatul scontat, cel mai bine este sa fie comparat cu comportamentul normal al persoanei in cauza.
Limbajul corpului si minciunile
In cazul in care persoana te minte, miscarile sale fizice vor fi limitate si rigide, miscandu-si foarte putin mainile si palmele. Micarile mainilor, palmelor si ale picioarelor sunt indreptate spre propriul corp si cel care minte ocupa putin spatiu prin gesturile sale.
Cel care te minte va evita pe cat posibil sa se uite in ochii tai in momentul in care rosteste minciuna. Daca este un expert in spus minciuni si te minte uitandu-se in ochii tai, tot poti sa-ti dai seama ca nu este sincer daca privirea sa va fi anormal de staruitoare.
Isi va atinge des fata, gura, gatul. Isi va scarpina nasul sau urechea.
Diferenta dintre ce sustine si ce gandeste
Aratarea emotiilor este intarziata, dureaza mai mult decat in mod normal si apoi se opreste brusc.
Sa spunem ca ii faci cuiva un cadou. Daca persoana respectiva spune "Imi place la nebunie" si zambeste dupa ce ti-a declarat asta, inseamna ca minte. Daca ar fi fost sincera atunci ar fi zambit in timp ce ti-ar fi spus.
Gesturile nu se potrivesc cu ceea ce declara. Daca, spre exemplu, o persoana spune "Te iubesc" insa infatisarea ii ramane aceeasi, inseamna ca minte. Fata ar fi trebuit sa i se lumineze, pupilele sa i se dilate, eventual sa zambeasca.
In cazul in care cineva mimeaza emotiile (fericire, surpriza, suparare) miscarile se limiteaza la gura in loc de intreaga fata.
Interactiune
O persoana vinovata devine defensiva. O persoana nevinovata va fi de obicei ofensisa.
Cel care minte nu se simte bine in fata incriminatorului si isi va intoarce fata sau corpul de la acesta.
Cel care minte va pune inconstient obiecte intre tine si el (un pix, o foaie, o cana).
Context si continut verbal
Cel care minte iti va folosi cuvintele cand va raspunde la intrebare, asta pentru a-si castiga timp sa isi inventeze minciuna. Daca il intrebi "Tu ai spart vaza?". Iti va raspunde mai degraba "Nu, nu eu am spart vaza" decat sa iti raspunda printr-un simplu "nu", asta si pentru a parea mai convingator.
Unii mincinosi evita minciuna nefacand afirmatii directe. Mai degraba sugereaza raspunsurile decat sa spuna ceva direct.
Persoana care minte va incerca sa fie mai naturala decat in mod normal, adaugand detalii nesemnificative pentru a te convinge. Astfel de persoane nu se simt bine atunci cand conversatia contine momente de tacere.
Cel care minte nu iti va folosi pronumele in propozitii si va vorbi fara inflexiuni ale vocii, in tonalitati monotone. Cand cel care vorbeste este sincer, va pune accent pe pronume mai mult decat pe celelalte cuvinte din fraza.
Alte semne ale unei minciuni
Daca crezi ca cineva te minte, atunci schimba subiectul in mijlocul povestirii sale. Cel care minte va fi fericit sa vorbeasca despre altceva si in scurta vreme vei vedea ca este mai relaxat. Daca ar fi fost sincer, ar fi fost jignit de schimbare si ar fi vrut sa-si duca povestea pana la capat.
Foloseste umorul sau sarcasmul pentru a evita un subiect.
Ochii denota minciuna
Nu se spune degeaba ca ochii sunt oglinda sufletului. Iata cum poti sa-ti dai seama din privirile cuiva daca te minte.
Cand este intrebat ceva, in mod normal o persoana dreptace va privi (asa cum te uiti tu la ea):
In sus si la stanga
Oamenii se uita astfel atunci cand isi imagineaza ceva sau cand se gandesc la ceva. Spre exemplu, daca intrebi "Cum arata un taur albastru" ar trebui sa se uite in stanga sus pentru a-si imagina.
In sus si la dreapta
Este privirea pe care o are cineva care incearca sa-si aminteasca un lucru. Spre exemplu, daca il intrebi "Ce culoarea aveau peretii camerei tale in copilarie", ar trebui sa priveasca in dreapta sus pentru a-si aminti.
La stanga
Este modul in care iti intorci privirea cand trebuie sa iti imaginezi un sunet.
La dreapta
In acea parte te uiti cand ti se spune sa iti aduci aminte de un sunet.
In jos si la stanga
Astfel te uiti daca trebuie sa-ti aduci aminte de un miros, gust sau de o emotie.
In jos si la dreapta
Este privirea persoanelor care sunt absorbiti in ganduri si aleg sa vorbeasca singure.
Comentarii articol (42)