Introducerea ocupatiei de administrator societate comerciala, propunerile legislative privind autorizarea PFA si reglementarile in privinta procesarii cecului, cambiei si biletului la ordin au fost doar cateva din subiectele acestei saptamani.
Unde-i ordin ... e tocmeala?
Ordinul comun al Ministerului Muncii si al Institutului National de Statistica nr.
170/179/2008 a introdus in COR o noua ocupatie:
administrator societate comerciala (codul 241939). Noua ocupatie a fost inclusa in categoria specialistilor cu functii administrative si comerciale.
Completarea COR a adus din nou in discutie prevederile Legii societatilor comerciale referitoare la posibilitatea administratorului de a fi angajat cu contract de munca. Un fapt este cert: administratorii societatilor pe actiuni nu pot exercita aceasta functie decat in baza unui contract de mandat (adminsitrare).
In schimb, in cazul societatilor cu raspundere limitata, va putea fi angajat cu contract de munca. Desi OUG nr. 82/2007 nu a facut diferenta in privinta tipului de societate comerciala careia i se aplica incetarea contractelor de munca ale administratorilor, actul normativ a stabilit ca asociatul unic, care poate fi in acelasi timp si administrator unic, poate fi
salariat al societatii.
Mai mult, OUG nr. 82/2007 a stabilit ca dispozitiile referitoare la administrarea societatilor comerciale pe actiuni nu se aplica si in cazul celor cu raspundere limitata.
Totodata, ocuparea unei functii de administrator societate comerciala, in baza codului 241939,
va presupune studii superioare.
Scutiri de taxe pentru actualizarea codului CAEN
Societatile comerciale isi vor putea actualiza obiectul de activitate conform editiei revizuite a CAEN fara sa plateasca taxele pentru inregistrarea mentiunilor in Registrul comertului. AvocatNet a prezentat marti
proiectul hotararii de Guvern, insa, de la sfarsitul acestei saptamani, este deja publicata in Monitorul Oficial.
Revenim luni cu mai multe detalii.
Cecul, cambia si biletul la ordin intra in secolul 21
Guvernul a decis, miercuri, modificarea Legii nr.58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin si Legii nr.59/1934 asupra cecului, fiind astfel posibila si procesarea automata a acestora, nu doar cea manuala.
De asemenea, Executivul a reglementat si procedura de prezentare electronica la plata a cambiei si biletului la ordin, definind mult mai clar cuprinsul semnaturilor de pe acestea. In plus, se va elimina si foaia de prelungire si referirile la verso-ul instrumentelor.
Beneficiari directi ai acestor masuri sunt chiar clientii bancilor, care ar putea plati comisioane mai mici.
PFA-urile: diversitate in unitate
Un proiect interesant elaborat de Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii propune transferarea in intregime a procedurilor de autorizare si inregistrare a persoanelor fizice autorizate la Oficiile Registrului Comertului, in timp ce primariile vor avea doar un rol de asistenta, consultanta sau de reprezentare.
Ar fi o solutie benefica, avand in vedere ca reglementarile sunt aplicate in mod diferit de autoritatile locale. Desi exista un cadru legal unitar, pasii care trebuie parcursi de catre solicitanti sunt diferiti de la o primarie la alta.
Comentarii articol (0)