Avem timp ori nu avem timp? Mai este putin timp si am ramas fara timp… Timpul omniprezent si impartial, neutru si indiferent este insotitorul tau oriunde si orice ai face. Timpul este acelasi pentru toti, atat pentru un american ori un japonez, cat si pentru un roman.
Articolul continuă mai jos
Pentru oricine, timpul trece in acelasi fel, adica se masoara in zile, ore si minute etc. Dar fiecare dintre noi percepe si isi petrece timpul intr-un mod diferit. Unii fac totul in foarte scurt timp, altii in mai putin, unii isi omoara timpul, altii si-l pretuiesc.
Asa-i, aici sta atitudinea justa. Cum anume iti petreci timpul? Ce faci cu o jumatate de ora? Dar cu jumatate de zi ori o saptamana intreaga? Iar acum, in aceasta clipa, da-mi voie sa-ti spun un lucru, care te va invita sa reflectezi asupra ta: timpul curge si nu se mai intoarce pentru nimeni, oricine ar fi pe acest pamant. Este asemeni unui rau. Raul curge la vale si oricat te-ai stradui nu-l vei face sa curga la deal, indiferent cine esti tu. Orice moment este un moment atat pentru mine cat si pentru tine.
Nu are nimic acest moment in plus sau in minus pentru mine cum nu are nici pentru tine. Si bine, dom’le, ce-i asa extraordinar in asta? Ai putea sa intrebi cu o indignare vadita… Ei bine, prietene, nu timpul are ceva extraordinar, ci atitudinea ta fata de timp are ceva cu totul extraordinar! Si nu ma refer aici la acele tehnici variate pe care le inveti in cursurile de managamentul timpului.
Iar acum vreau sa iti spun despre tine ceva ce tu nu stii, cu riscul de a-mi atrage criticile tale pentru nemasuratul meu orgoliu. Nu de timp ai tu nevoie, nu pe timp inveti sa-l gestionezi, n-ai nicio treaba cu timpul... nu de timp te ocupi ori te vei ocupa vreodata. Nu timpul este distractia ori necazul tau. Si inca ceva… Timpul nu vindeca. Timpul astupa… Timp nu poti cumpara oricati bani ai avea. Stiu ce gandesti… Poti cumpara un bilet de avion si ajunge la timp la Barcelona. Dar tu cumperi un serviciu de transport, nu timp. Si daca imi spui ca zburand cu avionul vei avea mai mult timp decat mergand cu bicicleta, o luam de la inceput.
Timpul e o chestie obiectiva, un sistem de referinta de mare ajutor in ordonarea activitatilor, evenimentelor noastre. Noi ne raportam la timp si atat. Revenind la exemplul de mai sus, cand tu vrei sa ajungi la Barcelona, calatorind din spirit de aventura cu bicicleta, iti poti aranja viata, astfel incat sa sosesti la timp la Barcelona pentru a participa, sa zicem, la summitul anual al amatorilor de ciclism dedicat reducerii poluarii cu dioxid de carbon. E drept, cand nu reusesti, te arunci in avion, cumparand, chipurile, timp.
Un moment de reflectie. In cazul tau personal cu ce anume asociezi timpul? Ce inseamna pentru tine timp? La ce te duce cu gandul “timpul”? Buuun. Si acum, inca un spatiu de reflectie personala, pentru ca a venit timpul sa iti impartasesc un secret, care te va surprinde: “Timpul depinde de tine, dragul meu. Si nu invers.” Timpul tau reprezinta un efect al modului tau eficient sau mai putin eficient de a fi in lume. Timpul este consecinta modului in care iti gestionezi resursele interne si externe. Cand imi spui ca nu ai timp ori ca timpul parca zboara, imi spui de fapt ceva despre tine. Daca afirmi ca nu e timpul sa iei o anumita decizie, imi spui de fapt ca exista ceva care te blocheaza in luarea acelei decizii. Daca imi spui ca luarea deciziei presupune din partea ta o analiza mai atenta a informatiilor, atunci e altceva.
Ceea ce poti face nu are legatura cu timpul, ci cu tine, de la cele mai superficiale pana la cele mai profunde niveluri ale fiintei tale. Problema timpului este o falsa problema. Ea va exista ca problema atata timp cat tu nu stii ce vrei si nu te cunosti pe tine ins(u)ati. Vezi, “atata timp va exista problema… eu insumi” Cand dispare problema, “dispare “si timpul. Timpul are o apetenta insatiabila pentru oamenii care isi fac probleme si care se cunosc atat de putin.
Aici intervine ceea ce numesc eu atitudine justa. Un om cu o minte atenta, cu un nivel inalt de organizare si complexitate, cu putere de concentrare si care isi cunoaste motivatiile interne si care are o tinta spre care se indreapta va dispune de timp suficient. Dar acest om isi pretuieste timpul clipa de clipa in felul lui, care este diferit de al altora. Isi pretuieste timpul, pentru ca inainte de orice se pretuieste pe el insusi. Nu vei auzi niciodata un astfel de om, spunand “ma plictisesc” ori “pierd timpul”.
Te plictisesti? Probabil ca dispui de o minte lenesa… poate esti mai comod din fire. Iti pierzi timpul? N-a fost niciodata al tau.
Tie iti apartine modul in care te raportezi la timp. Un astfel de om nu va lucra niciodata intr-o organizatie unde se pierde timpul, adica acolo unde oamenii, constransi de programul de lucru fix, isi cauta ocupatii de tot felul doar asa ca sa mai treaca timpul. Nu-l vei gasi nici intr-o companie unde sedintele sunt lungi si sforaitoare ori unde competentele lui sunt slab ori ineficient valorizate. De regula, are un grad inalt de autonomie profesionala, dar si psihologica. Oriunde ar fi, vei afla ca isi planifica activitatile cu multa atentie, cunoscand din vreme resursele, obstacolele si strategia prin care isi atinge obiectivele, anticipand de fiecare data consecintele. Se prea poate sa dispuna si de capacitatea de a se orienta spontan, fara a planifica decat in linii mari. Oricum ar fi vei afla ca are in minte un tel. Nu traieste orientandu-se de azi pe maine. Este un project manager pentru el insusi. Nu te gandi ca un astfel de individ nu ar avea trairi intense, doar pentru ca este un bun strateg. Dincontra, pentru el trairile sunt indicatorii fideli despre calea pe care paseste, despre strategia hotarata ori despre obiectivele fixate. Pentru acest om timpul liber este cel putin la fel de important precum timpul de lucru si detine controlul pe timpul sau in functie de constrangerile exterioare.
Sa stii cum sa-ti gestionezi timpul inseamna sa stii cum sa te organizezi/reorganizezi la niveluri tot mai complexe. Iar asta presupune sa iti folosesti imaginatia, creativitatea si inteligenta. Daca iti place sa te arunci in pat in fata televizorului dupa ce ai venit de la serviciu e treaba ta sau daca la locul de munca iti plac conversatiile de aprozar incat iti mananca tot timpul e iarasi treaba ta. Dar atunci cum se face ca nu ai timp? In cazul in care acest subiect te preocupa te poti intreba:
In ce fel de activitati imi cheltui energia fara rost? In ce situatii imi irosesc energia? Caci fara energie, nu vei face rost de timp. Pentru a ma ocupa de diferite activitati, cum ar fi verificarea temelor celui mic, am nevoie de energie. Fara, mai mult ca sigur ca voi renunta la a-mi bate capul cu tema celui mic. Cu atat mai mult daca e matematica, ca la romana il verifica sotia. Daca n-o am, atunci timpul trece. Asa azi, asa maine, poimaine… Te poti trezi ca nu concretizezi mai nimic din ceeea ce ti-ai propus. Visai sa iti cumperi o anume masina, insa de trei saptamani nu ai fost in niciun parc auto. Parcul auto nu va veni la tine. Inteleg, era vorba doar de un vis.
Tine minte: cand dispui de cantitati infinitezimale de energie orice activitate poate deveni o povara, ce-ti mananca timpul si nervii, adica te consuma si mai mult. Sistemul tau imunitar devine vulnerabil si urmeaza sa te imbolnavesti. Deci, unde se scurge energia ta? Ai aflat? Si sa iti mai dau o veste: bateria ta nu tine o vesnicie. Fiecare om are o cantitate mai mare sau mai mica de energie. Asadar, imi pare un act de mare responsabilitate sa cunosti pentru ce si unde o consumi.
Da, asa-i, managementul timpului nu are nicio legatura cu timpul, ci cu energia, cu inteligenta ta si cu atitudinea ta fata de tine insuti. Si primul lucru pe care-l ai de realizat este sa identifici situatiile energofage. Ma refer atat la situatii exterioare, cat si la cele din lumea interioara. Al doilea lucru pe care il ai de facut este sa afli care iti sunt dorintele, interesele, pasiunile si valorile personale ce iti conduc viata. Abia apoi, inveti sa creezi, sa reorganizezi si reordonezi acele activitati prin care iti vei canaliza energia spre realizarea a ceea ce doresti.
Atitudinea justa presupune sa te intelegi, sa te incurajezi, sa te stimulezi, sa te respecti si sa te pretuiesti si atunci vei avea tot timpul din lume.
Autor: Seramis Sas
Trainer Extreme Training, Furnizor de Performanta www.traininguri.ro
Comentarii articol (1)