Timbrul judiciar nu poate fi aplicat pe o cerere electronica de inmatriculare/inregistrare a mentiunilor in registrul comertului. La aceasta concluzie a ajuns Ministerul Justitiei dupa aproape doi ani de la introducerea posibilitatii de inregistrare online a societatilor comerciale.
Articolul continuă mai jos
Prin Legea nr. 441/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului s-a introdus posibilitatea transmiterii electronice a cererilor de inmatriculare sau inregistrare a mentiunilor.
Masura avea ca scop facilitarea accesului la serviciile oficiile registrului comertului, insa, reprezenta si o obligatie de transpunere a legislatiei comunitare, care deriva din statulul Romaniei de tara membra UE.
Numai ca ceea ce nu stie Uniunea Europeana este ca Romania transpune, dar nu aplica. Altfel spus, suntem campionii formelor fara fond.
La aproape doi ani de la intrarea in vigoare a legii nr. 441/2006, societatile comerciale nu pot fi inregistrate online. Motivul, pe cat de banal pare, este o realitate: timbrul judiciar nu poate fi aplicat pe o cerere online.
La nivelul Oficiului National al Registrului Comertului a fost implementat deja un sistem online, numit Sistemul de Formulare Electronice Inteligente (SFEI). Dupa cum recunoaste si Ministerul Justitiei, desi acest sistem a fost proiectat pentru a permite depunerea tutoror cererilor, in prezent, SFEI este functional numai pentru acelea care nu necesita aplicarea timbrului judiciar.
Abia in 2008, Ministerul Justitiei a elaborat un proiect de lege care prevede "exceptarea cererilor de inmatriculare/inregistrare de mentiuni in registrul comertului transmise in forma electronica de la formalitatea aplicarii timbrului judiciar pe cerere, respectiv anularii acestuia si reglementarea unei proceduri alternative prin care oficiile registrului comertului sa incaseze contravaloarea timbrului judiciar", dupa cum se mentioneaza in expunerea de motive la proiectul de lege. Daca Ministerul Justitiei a avut nevoie de aproximativ doi ani sa gaseasca aceasta solutie, de altfel buna, comentariile sunt de prisos.
Comentarii articol (2)