Societatea comerciala X primeste o notificare din partea Societatii Romane de Radiodifuziune, prin care i se aduce la cunostinta ca are de platit o taxa de radiodifuziune in valoare de 1080 de lei, pentru anii anteriori. Societatea respectiva risca o amenda contraventionala, dar si plata unor despagubiri civile la nivelul dublului taxei pe o perioada de un an.
Articolul continuă mai jos
In aceasta situatie se afla numeroase firme din Romania, obligate sa plateasca o taxa pentru un serviciu public de care nu beneficiaza.
Lumina ne aduce taxa
Legea nr. 41/1994 prevede ca printre veniturile proprii ale Societatii Romane de Radiodifuziune se numara si banii incasati din taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, dar si penalitatile care decurg din neachitarea la termen a taxei.
Pentru a fi scutite de plata acestei taxe, persoanele fizice pot da o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu detin receptoare radio. Prevederea nu se aplica, in schimb, si persoanelor juridice.
Conform aceleiasi legi, "persoanele juridice cu sediul in Romania, inclusiv filialele, sucursalele, agentiile si reprezentantele acestora, precum si reprezentantele din Romania ale persoanelor juridice straine, au obligatia sa plateasca o taxa pentru serviciul public de radiodifuziune (...)".
Nivelurile taxei sunt stabilite de Hotararea Guvernului nr. 977/2003, astfel:
- Persoanele juridice care nu au salariati platesc 2,5lei/luna;
- Persoanele juridice care intra sub incidenta dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 24/2001 privind impunerea microintreprinderilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 111/2003, cu modificarile ulterioare platesc 10 lei/luna;
- Persoanele juridice cu sediul in Romania, inclusiv filialele acestora, precum si sucursalele si celelalte subunitati ale lor fara personalitate juridica, altele decat cele mentionate anterior, si sucursalele sau reprezentantele din Romania ale persoanelor juridice straine platesc 30 de lei/luna.
Taxa lunara se incaseaza o data cu plata facturilor emise de catre Societatea Comerciala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - S.A, in baza unui contract de mandat.
Beneficiar ... de contor de energie electrica
Asa cum prevede Legea nr. 41/1994, persoanele juridice au obligatia de a plati taxa pentru serviciul public de radiodifuziune "in calitate de beneficiari ai acestor servicii". In maniera in care se aplica legea, calitatea de beneficiar este data existenta unui contor electric si, in niciun caz de utilizarea unui receptor radio.
Astfel, au aparut situatii hilare in care o persoana platea taxa de radiodifuziune de mai multe ori, pentru simplul motiv ca garajul sau alta dependinta era prevazuta cu un contor electric.
Amenzi si despagubiri civile
In cele mai multe cazuri, romanii nici nu sesizeaza ca in factura de energie electrica este inclusa si taxa de radiodifuziune.
Situatia se schimba cand primesc notificari de plata din partea Societatii Romane de Radiodifuziune. Neachitarea taxei timp de mai multi ani, de catre persoanele juridice, poate duce la obligatii de plata semnificative. In plus, neplata la termen se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 de lei la 500 de lei. Totodata, acestea mai pot fi obligate sa plateasca si despagubiri civile la nivelul dublului taxei pe o perioada de un an.
____________
Va prezentam ca fisier atasat o notificare de plata trimsa de SRR catre o societate comerciala.
Citește mai mult despre
taxa de radiodifuziune
Comentarii articol (20)