La ce te gandesti cand iti alegi obiectul principal de activitate? Ce se intampla daca ai ales un obiect principal de activitate, dar faci in principal alte activitati din cele secundare? Raspunsul la aceste intrebari este, de regula, unul simplu: "nimic". Ori in aceste conditii, nu cumva alegerea obiectului principal de activitate este doar o formalitate in plus?
Articolul continuă mai jos
Situatia e simpla. La infiintarea oricarei societati comerciale, fondatorii trebuie sa declare care este obiectul principal de activitate si care sunt obiectele de activitate secundare. Multi dintre ei fac insa mai multe activitati care contribuie in proportii aproximativ egale la veniturile si valoarea adaugata a societatii.
Daca inainte nu se spunea nimic despre modul in care trebuie ales obiectul principal de activitate, odata cu aparitia CAEN Rev. 2, lucrurile sunt mai clare (merci Andreea pentru precizari):
“Activitatea principalã este activitatea care contribuie în cea mai mare mãsurã la valoarea adãugatã a unitãþii.
În cazul simplu în care, la nivel de clasã, o activitate contribuie cu mai mult de 50% din valoarea adãugatã, aceasta determinã activitatea principalã. Pentru a evita schimbãrile frecvente este necesarã o regulã de stabilitate.
Fãrã o astfel de regulã ar exista schimbãri aparente în demografia economicã a întreprinderilor active, care nu ar fi altceva decât niºte artificii statistice. Regula de lucru este aceea cã o activitate secundarã trebuie sã depãºeascã, timp de 2 ani, activitatea principalã a unitãþii înainte ca încadrarea sã fie schimbatã.”
Bineinteles, nu exista foarte clar stabilita niciunde sanctiunea care se va aplica unei societati care isi alege ca obiect principal de activitate o activitate care nu contribuie in cea mai mare masura la valoarea adaugata a societatii.
Asa ca, intrebarea saptamanii este "N-ar fi mai bine ca societatile comerciale sa isi poata alege obiecte de activitate si atat? Fara sa le imparta in principale si secundare?"
Comentarii articol (6)