Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriMa uimeste cateodata, frenezia cu care unii oameni se arunca in categoria vip-urilor. Nu cred sa existe categorie sociala care sa nu fie predispusa spre un astfel de derapaj.
Articolul continuă mai jos
Alin Popescu este avocat, specializat in drept informatic, in cadrul Cabinetului de Avocat "Alin Popescu".
Ma uimeste cateodata, frenezia cu care unii oameni se arunca in categoria vip-urilor. Nu cred sa existe categorie sociala care sa nu fie predispusa spre un astfel de derapaj.
Mai ciudat este insa atunci cand acesti oameni isi transforma persoanalitatea sub impulsul narcisist care ii copleseste. Unii devin chiar periculosi in acele momente, data fiind impresia lor buricista. Asa devin oamenii de care vorbeam mai sus candidati perfecti la titlul suprem: Buricul Pamantului.
Pentru ca ar fi nepotrivit sa vorbim intr-un editorial doar de elemente generale ale vietii noastre cotidiene, haideti sa ne oprim la o categorie sociala mai aparte: magistratii. Recunosc de la bun-inceput, cu mana pe inima, ca munca lor este infinit mai grea decat a multora dintre noi. De multe ori, consumul psihic al unui magistrat nu poate fi recompensat in nici un fel de leafa minuscula sau de alte compensatii banesti ori de alta natura.
Am chiar prieteni printre magistrati, si ii stimez pe cei mai multi dintre aceia pe care i-am intalnit pana acum. Astazi insa, in acest editorial, as dori sa aduc in atentia dumneavoastra acei magistrati care candideaza si ei, alaturi de multi alti oameni, la titlul de care vorbeam mai sus.
Au inceput prin a privi lumea inconjuratoare de la inaltimea propriei mese. Au continuat prin a-i considera pe cei din fata lor, acele minuscule, insignifiante creaturi care pot fi avocati, parti in proces, martori, inculpati, politisti, etc., la fel de nefolositori si de inculti, incapabili a se ridica la conditia marelul om din fata lor. Si-au varsat, in continuarea propriului vis, naduful, pe un avocat stagiar timid si incurcat, pe un martor slab la invatatura, sau... pe o lege, inapta pentru a fi aplicata. Nici daca este vorba despre drepturile omului, nici daca este vorba despre drepturi conferite de constitutie...
Intr-un final apoteotic, au ajuns sa redacteze hotarari pe baza simpatiilor proprii. Legea ramasese acum de mult in urma...
Acesti magistrati, ridicati de la podea printr-un podium datorat mai ales fanteziei tamplarului, si-au indepliniv visul: sunt acum celebri... Pericolul, dragii mei cititori, nu este imens doar pentru ca personajele de mai sus aplica legea dupa bunul lor plac. Acest inconvenient este practic infim in comparatie cu marele pericol pe care il impune o astfel de atitudine: magistratii, ca si categorie profesionala, au inceput sa fie confundati cu personajele de mai sus. Si nu e onesta o astfel de comparatie, mai ales ca multi dintre ei muncesc pe rupte pentru locul pe care si l-au dobandit.
Povestea poate fi spusa, cu aceeasi samanta de adevar, si atunci cand personaje principale sunt avocati, contabili sau consilieri juridici.
Ramane insa intrebarea: sa fie oare fantezia tamplarului mult mai importanta decat moralitatea?
Comentarii articol (0)