Baroul Suceava a propus modificarea Legii nr. 51/1995 privind organizarea si desfasurarea profesiei de avocat, care urma sa intre in dezbaterea sedintei Consiliului UNBR din 18-19 iunie, dinaintea Congresului Avocatilor, desfasurat la Costinesti, la sfarsitul saptamanii trecute.
Proiectul de modificarea viza instituirea timbrului de pledoarie pentru avocati. Insa, propunerea Baroului Suceava nu a mai fost dezbatuta in cadrul sedintei Consiliului UNBR, pentru ca nu a trecut de evaluarile Comisiei permanente, conform declaratiilor presedintelui UNBR, Gheorghe Florea.
Potrivit proiectului de modificare, UNBR trebuia sa emita timbre de pledoarii de 10, 20, 30, 40 si 50 lei care se distribuiau prin intermediul barourilor avocatilor si se anulau in mod obligatoriu de instantele judecatoresti cu ocazia introducerii cererilor sau la primul termen de judecata cu ocazia pledarii actiunilor, apelurilor, recursurilor si a altor cereri.
Timbrele de pledoarii urmau sa se aplice astfel:
a) la procesele penale: un timbru de 10 lei la Judecatorie, un timbru de 20 lei la Tribunal, 30 lei la Curtile de Apel si 50 lei la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Se excepteaza cazurile in care asistenta juridica se acorda din oficiu sau gratuit.
b) la actiunile civile si comerciale al caror obiect au o valoare de pana la 100.000 RON un timbru de 30 lei, iar peste aceasta valoare un timbru de 50 lei, in prima instanta.
In caile de atac un timbru de 20 lei cand valoarea obiectului litigiului este de pana la 100.000 lei RON si un timbru de 40 lei cand valoarea este superioara.
c) la orice alte cereri un timbru de 20 lei.
d) actele juridice redactate de avocati se vor timbra cu un timbru de 30 lei
Totodata, proiectul prevedea faptul ca "magistratii nu vor da cuvantul avocatilor in instanta daca nu este indeplinita obligatia de depunere spre anulare a timbrelor de pledoarii."
Nerespectarea obligatiei de aplicare a timbrelor de pledoarii atragea si sanctiunea interdictiei de a profesa pe timp de doua luni la prima abatere si de 6 luni, in caz de recidiva. Actiunea disciplinara era deschisa de decan din oficiu sau in urma unei reclamatii.
Sumele incasate din vanzarea timbrului aplicat cererilor si actelor juridice indeplinite de avocati ar fi fost orientate catre bugetul Casei de Asigurari a Avocatilor, cu exceptia unei cote de 10%, care revenea fiecarui barou, din vanzarea timbrului.
Comentarii articol (16)