Guvernul a aprobat, in cadrul sedintei de marti, normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta nr. 50/2008, privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule.
Diferenta dintre taxa auto platita pana in prezent, conform Codului Fiscal, si noua taxa de poluare, ce intra in vigoare de la 1 iulie 2008, va fi restituita in termen de 45 de zile de la depunerea cererii de restituire, insotita de actele doveditoare prevazute de normele metodologice.
La cererea de restituire se anexeaza in original sau in copie documentul doveditor al platii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, respectiv chitanta fiscala, ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia, precum si copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora. Copiile se retin si se restituie originalele (cartea de identitate, certificatul de inmatriculare si documentul care atesta ca s-a facut plata taxei respective).
Astfel, potrivit actului normativ, banii pot fi restituiti fie intr-un cont indicat de catre contribuabil, fie intr-un cont al Trezoreriei din raza de resedinta a contribuabilului.
Totodata, normele de aplicare a Ordonantei de Urgenta nr. 50/2008 contin o serie de detalii si proceduri legate de sfera de aplicare a taxei, exceptarile de la plata taxei, autoritatea competenta pentru calcularea taxei, care este autoritatea fiscala, modul de calcul al taxei si elementele avute in vedere la acordarea reducerii taxei in functie de vechimea autovehiculului.
Reduceri ale taxei fata de nivelul prevazut de OUG nr. 50/2008
Conform Normelor, modul de calcul se raporteaza la autovehiculul standard, care ar parcurge in medie 15.000 km pe an, care intruneste conditiile de trecere a inspectiei tehnice, respectiv, aspect interior si exterior, gradul de dotare.
“In functie de aceste elemente, conform normelor adoptate pot fi acordate reduceri suplimentare fata de grila din Anexa 4 a Ordonantei, in functie de kilometrii parcursi, daca este vorba de o alta vechime decat cea inscrisa in documente, iar contribuabilul poate demonstra acest lucru. De asemenea, daca aspectul interior, exterior este mai prost fata de standardul pe care l-am avut in vedere, asta inseamna revopsiri, zgarieturi, etc. sau in functie de gradul de dotare se pot acorda unele reduceri suplimentare: dotare cu airbag, aer conditionat sau ABS ”, a precizat Mihai Hura, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor.
"Se prevede prin norme, posibilitatea ca cel nemultumit de acordarea reducerii prevazuta de lege, de Ordonanta si de norme sa poata contesta taxa ca atare, suma pe care a platit-o sau pe care fiscul i-a spus ca o are de platit", a adaugat Mihai Hura.
Valoarea reziduala a taxei se restituie la scoaterea autovehiculului din parcul national
Atunci cand un autovehicul pentru care s-a platit taxa in Romania este scos ulterior din parcul auto national, se va restituie, la cererea contribuabililor, valoarea reziduala a taxei.
Scoaterea din parcul national reprezinta exportul autovehiculelor in afara teritoriului comunitar, transferul si inmatricularea pe teritoriul altui stat membru, precum si distrugerea accidentala si predarea acestora in vederea dezmembrarii.
Valoarea reziduala a taxei reprezinta taxa care ar fi platita pentru respectivul autovehicul daca acesta ar fi inmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto national.
Senat: Vot asupra aprobarii OUG nr. 50/2008, anulat din lipsa de cvorum
Comisiile de specialitate din senat au adoptat, marti, un raport de respingere a Ordonantei de Urgenta nr.50/2008 . Senatorii din cadrul comisiilor au decis, initial, ca taxa de prima inmatriculare dar si cea de poluare sa fie eliminate, urmand ca banii incasati de stat sa fie restituiti integral, insa, votul senatului fost anulat din lipsa de cvorum.
Senatorii vor restituirea integrala a banilor
De asemenea, Senatul a adoptat in luna mai un proiect de lege prin care Codul Fiscal se modifica in sensul anularii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, iar pana la sfarsitul anului 2008 , statul ar putea fi obligat sa returneze sumele platite de contribuabili in acest sens .
Proiectul de modificare a Codului Fiscal se afla in dezbatere la Camera Deputatilor, in calitate de for decizional .
Comentarii articol (4)