Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriAngajatorii si salariatii se confrunta cu o noua dilema: va creste salariul minim de la 1 iulie? Si nu ar fi singura de acest gen, avand in vedere lipsa de viziune a guvernantilor nostri.
Articolul continuă mai jos
La sfarsitul anului trecut, protestele sindicalistilor i-au adus la masa negocierilor pe reprezentantii salariatilor si pe cei ai patronatelor, pe de o parte, si, pe de alta parte, pe reprezentantii Guvernului. Dezbaterile s-au materializat intr-un compromis: cresterea salariului minim brut garantat in plata, de la 1 ianuarie 2008, la 500 de lei, si incepand cu al doilea semestru al acestui an, la 540 de lei.
Desigur, un salariu minim brut de 540 de lei, de la 1 iulie, nu i-ar imbogati peste noapte pe angajatii din Romania. Problema care merita supusa dezbaterii este lipsa unei constructii bugetare coerente si a unui control asupra indicatorilor economici.
Compromisul numit HG nr. 1507/2007 introduce incertitudinea in politica salariala. Dupa cum remarca si specialistii in dreptul muncii, este prima oara cand, printr-un act normativ cu acest obiect specific, cresterea salariilor este conditionata de realizarea principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat pe anul 2008, respectiv cresterea produsului intern brut, tinta de inflatie, precum si de nivelul productivitatii muncii.
Deznodamant previzibil
Acum, la sfarsitul lunii iunie, ministrii muncii si ai economiei si finantelor declara ca o crestere salariala este imposibila. Motivul: nivelul ridicat inflatiei.
O asemenea explicatie il lasa rece pe un muncitor necalificat. El nu cunoaste definitia inflatiei sau factorii care genereaza cresterea ei. Sunt vorbe goale in fata unei categorii de oameni pentru care cateva zeci de lei conteaza si care trebuie sa traiasca dintr-un salariu mizer, raportat la niste preturi ale produselor de consum comparabile cu tari din UE care au o economie dezvoltata.
Scenariul e predictibil. Ministrul muncii, Paul Pacuraru, ministrul finantelor, Varujan Vosganian, si sindicalistii au avut deja o prima intrevedere, saptamana aceasta, care nu a adus niciun rezultat. Acestea din urma ameninta deja cu greva, avand in vedere ca reprezentantii Guvernului nu au reusit sa-i convinga ca bugetul de stat nu poate suporta inca o majorare a salariilor.
Guvernul recidiveaza
Viziunea pe termen mediu si lung este unul dintre minusurile Executivului. Dupa ce se lauda prin toamna anului trecut ca Romania inregistreaza un excedent bugetar, premierul Tariceanu, anunta cresterea pensiilor, cu doua luni inainte de data programata initial.
Pentru a acoperi golurile create in buget, Guvernul a adoptat in luna aprilie a acestui an ordonata de urgenta nr. 37/2008, pentru reducerea cheltuielilor publice. Efectul direct l-au resimtit tot angajatii, carora li se luau tichetele cadou. La numai o saptamana, a urmat o noua ordonanta de urgenta, prin care se prevedea acordarea, in continuare, a acestor tichete, in limita bugetelor proprii ale autoritatilor si institutiilor publice.
Guvernul a subliniat, la acea data, ca a avut in vedere "faptul ca in bugetele aprobate pe anul in curs exista sume prevazute pentru acordarea tichetelor cadou". Se pare ca Executivul nu a luat in calcul aceasta situatie, inainte de adoptarea OUG nr. 37/2008.
Pentru ca tabloul sa fie complet, trebuie amintit celebrul Ordin nr. 92/2008, al ministrului muncii, Paul Pacuraru, anulat la numai o saptamana de la publicarea in Monitorul Oficial, si care includea in categoria veniturilor impozabile "cadourile in bani oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sau cu orice alta ocazie”.
Comentarii articol (14)