Programul de majorare a pensiilor inceput de guvern anul trecut ar putea sa fie accelerat. Cabinetul ia in calcul o noua suplimentare la sfarsitul acestui an, nu in prima zi a lui 2009, asa cum se stabilise initial.
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, sustine ca s-ar gasi bani, pentru ca bugetul asigurarilor sociale - de unde se platesc pensiile - este mai mare decat anul trecut.
Potrivit lui Paul Pacuraru, guvernul se gandeste sa majoreze pensiile in noiembrie sau decembrie anul acesta. Banii in plus ar proveni doar din surplusul de la bugetul asigurarilor sociale.
"Avem doi parametri care ne ajuta foarte mult la bugetul de asigurari sociale: locurile de munca mai multe si salariile care sunt mult mai mari. Acestea se duc in cele din urma in contributiile la bugetul de pensii"
“Asa se face ca - prin comparatie - in bugetul pe anul 2007 am avut 24 de miliarde de lei, iar in bugetul pe 2008 avem 32 de miliarde de lei la capitolul venituri", spune Paul Pacuraru.
Ar fi a treia majorare a pensiilor intr-un interval de un an.
La intai noiembrie 2007, guvernul a ridicat valoarea punctului de pensie de la 416 la 541 de lei. Adica o majorare de 30 la suta, de care au beneficiat 5 milioane si jumatate de pensionari.
Apoi, la intai ianuarie 2008, punctul de pensie a ajuns la 581 de lei. Iar legea de majorare a pensiilor prevede ca - in prima zi a anului viitor - pensiile sa ajunga la 45 la suta din salariul mediu pe economie.
Intentiile guvernului, comenteaza analistul economic Radu Limpede, ar reprezenta o incercare de a creste in ochii electoratului exact inaintea alegerilor parlamentare din noiembrie.
"Este clar o masura cu intentii electorale. Nu spun populiste, pentru ca pensionarii reprezinta o categorie de oameni care chiar merita respectul societatii”.
“Daca ne uitam la vestul Europei sau la alte sisteme din lume, pensiile romanesti au ramas mult in urma, fiind puternic sub jumatate din salariul mediu", spune analistul Radu Limpede.
Potrivit lui Radu Limpede, devansarea majorarii pensiilor ar putea avea efecte negative peste un an. Atunci, noul Guvern ar putea sa constate fie ca trebuie sa dea bani de la bugetul de stat, fie ca are nevoie de un imprumut extern pentru a suporta pensiile marite.
Cel mai bine ar fi - mentioneaza Radu Limpede - ca viitorul guvern sa accelereze dezvoltarea sistemul pensiilor private obligatorii. Adica sa ceara mai repede o contributie mai mare de 2 la suta din venit - atat cat dau in prezent cei inscrisi la asa-numitul pilon II.
Totul pentru a se trece cat mai rapid de la sistemul in care angajatii si angajatorii platesc pentru pensionari la cel in care fiecare angajat isi asigura - prin contributia sa la sistemul privat - viitoarea pensie.
Comentarii articol (2)