Norma Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 16/2008 privind sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2008 a entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 552 din 22.07.2008.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private
Avand in vedere prevederile art. 57 alin. (6) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 15 alin. (5), (6) si (7) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul dispozitiilor art. 23 lit. f) si g) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 313/2005,
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private emite prezenta norma.
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - (1) Prezenta norma stabileste sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2008 a entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumita in continuare Comisie.
(2) Prezenta norma se aplica de catre urmatoarele categorii de entitati:
a) administratori de fonduri de pensii facultative si/sau fonduri de pensii administrate privat care sunt societati de pensii infiintate potrivit prevederilor legale in vigoare;
b) fonduri de pensii facultative si fonduri de pensii administrate privat, denumite in continuare fonduri de pensii;
c) administratori de fonduri de pensii facultative care sunt societati de asigurare si societati de administrare a investitiilor pentru activitatea de administrare a fondurilor de pensii;
d) brokerii de pensii private, asa cum sunt definiti la art. 2 alin. (2) lit. b) pct. (i) din Norma nr. 25/2007 privind marketingul fondului de pensii administrat privat, aprobata prin Hotararea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 56/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Raportarile contabile la 30 iunie 2008 se vor intocmi potrivit Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aplicabile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisie, aprobate prin Norma nr. 14/2007, aprobata prin Hotararea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 37/2007.
Art. 2. - (1) Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisie au obligatia sa intocmeasca si sa depuna la Comisie si, dupa caz, la unitatile teritoriale ale Ministerului Economiei si Finantelor raportari contabile la 30 iunie 2008, care cuprind urmatoarele formulare, in functie de specificul fiecarei categorii de entitati:
a) pentru administratorii de fonduri de pensii facultative si fonduri de pensii administrate privat care sunt societati de pensii autorizate, reglementate si supravegheate de Comisie:
(i) situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10), conform anexei nr. 2;
(ii) contul de profit si pierdere (cod 20), conform anexei nr. 3;
(iii) date informative (cod 30), conform anexei nr. 4;
b) pentru fondurile de pensii facultative si fondurile de pensii administrate privat, administratorii acestora vor intocmi:
(i) situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10), conform anexei nr. 5;
(ii) situatia veniturilor si cheltuielilor (cod 20), conform anexei nr. 6;
c) pentru administratorii de fonduri de pensii facultative care sunt societati de asigurare si societati de administrare a investitiilor pentru activitatea de administrare a fondurilor de pensii:
(i) situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, conform anexei nr. 7;
(ii) situatia veniturilor si cheltuielilor, conform anexei nr. 8;
d) pentru brokerii de pensii private care sunt societati comerciale nou-infiintate si care sunt autorizate de catre Comisie pentru a desfasura activitatea de marketing a fondurilor de pensii administrate privat si/sau a fondurilor de pensii facultative se vor intocmi:
(i) situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10), conform anexei nr. 2;
(ii) contul de profit si pierdere (cod 20), conform anexei nr. 3;
(iii) date informative (cod 30), conform anexei nr. 4.
Art. 3. - (1) Administratorii fondurilor de pensii vor organiza si vor tine distinct contabilitatea pentru fiecare fond de pensii pe care il administreaza, fata de propria contabilitate.
(2) Administratorii fondurilor de pensii vor intocmi distinct balanta de verificare a conturilor analitice pentru fiecare fond de pensii pe care il administreaza, fata de propria contabilitate.
(3) Administratorii fondurilor de pensii care sunt societati de asigurare si societati de administrare a investitiilor vor intocmi distinct pentru activitatea de administrare a fondurilor balanta de verificare a conturilor analitice, fata de celelalte activitati desfasurate conform prevederilor legale in vigoare.
(4) Pentru fondurile de pensii aflate in administrare, raportarile contabile la 30 iunie 2008 vor fi intocmite de catre administratorii de fonduri de pensii, distinct de propriile raportari contabile semestriale.
(5) Administratorii fondurilor de pensii vor intocmi raportari contabile la 30 iunie 2008 pentru fiecare fond de pensie administrat.
#PAGEBREAK#
CAPITOLUL II
Prezentarea si modul de completare a raportarilor
contabile la 30 iunie 2008
Art. 4. - (1) Formularul "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" prezinta in forma sintetica elementele de activ si de pasiv grupate dupa natura si lichiditate, respectiv dupa natura si exigibilitate.
(2) Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii se intocmeste pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie 2008, puse de acord cu soldurile din balanta conturilor analitice, incheiata dupa inregistrarea tuturor documentelor in care au fost consemnate operatiunile financiar-contabile aferente perioadei de raportare.
Art. 5. - (1) Formularul "Contul de profit si pierdere" sau "Situatia veniturilor si cheltuielilor", dupa caz, cuprinde totalitatea veniturilor realizate, a cheltuielilor efectuate, precum si rezultatele financiare obtinute (profit sau pierdere), preluate din conturile de venituri si cheltuieli cuprinse in balanta de verificare la 30 iunie 2008.
(2) Datele care se raporteaza in formularul "Contul de profit si pierdere", respectiv "Situatia veniturilor si cheltuielilor" sunt cumulate de la inceputul anului pana la sfarsitul perioadei de raportare.
(3) Administratorii de fonduri de pensii facultative si fonduri de pensii administrate privat care sunt societati de pensii inscriu in formularul "Contul de profit si pierdere" (anexa nr. 3), la randul 12 "Salarii si indemnizatii", toate cheltuielile reprezentand drepturi salariale.
(4) Administratorii de fonduri de pensii facultative si de fonduri de pensii administrate privat care sunt societati de asigurare si societati de administrare a investitiilor inscriu in formularul "Situatia veniturilor si cheltuielilor" (anexa nr. 8), la randul 9 "Salarii si indemnizatii", toate cheltuielile reprezentand drepturi salariale.
(5) La aceleasi randuri din anexele mentionate in paragrafele de mai sus se va cuprinde si contravaloarea tichetelor de masa acordate salariatilor in baza prevederilor Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste informatii sunt prezentate, de asemenea, la randul 25 din anexa nr. 4 "Date informative" (cod 30).
Art. 6. - (1) In formularul "Date informative", la randurile 01 si 02 din coloana 1, entitatile care au in subordine subunitati vor inscrie cifra 1, indiferent de numarul acestora.
(2) La randurile privind platile restante se inscriu sumele de la sfarsitul perioadei de raportare care au depasit termenele de plata prevazute in contracte sau acte normative.
Art. 7. - Formularele care compun raportarile contabile la 30 iunie 2008 se vor completa in lei. Aceasta unitate de masura se va trece pe fiecare formular.
Art. 8. - (1) Raportarile contabile la 30 iunie 2008 sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand si numele in clar al acestora, in conformitate cu prevederile art. 10 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata.
(2) Randul corespunzator calitatii persoanei care a intocmit raportarile contabile se completeaza astfel:
a) director economic, contabil-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, potrivit legii; sau
b) persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Art. 9. - (1) Conform prevederilor art. 10 alin. (4) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine.
(2) In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale.
Art. 10. - Entitatile prevazute la art. 2 alin. (1) vor completa formularele de raportare contabila la 30 iunie 2008 folosind planul de conturi aplicabil fiecarei categorii de entitati, conform reglementarilor contabile aplicabile.
Art. 11. - (1) Entitatile vor completa datele de identificare (denumirea unitatii, adresa, telefonul si numarul de inmatriculare la registrul comertului), precum si pe cele referitoare la incadrarea corecta in forma de proprietate si codul unic de inregistrare in mod lizibil, fara a se folosi prescurtari sau initiale. In casute se vor inscrie codurile care reflecta incadrarea acestora.
(2) Completarea incorecta pe prima pagina a formularului "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" cu datele prevazute la alin. (1) conduce la imposibilitatea identificarii entitatii si, in consecinta, se considera ca lucrarea nu a fost depusa, entitatea fiind sanctionata potrivit prevederilor art. 42 din Legea nr. 82/1991, republicata.
(3) Forma de proprietate se va inscrie conform nomenclatorului prevazut in anexa nr. 1.
(4) Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisie completeaza codul privind activitatea, cod format din 4 cifre (clase de activitati), potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 656/1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 301 si 301 bis din 5 noiembrie 1997, actualizata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 293 din 3 mai 2007.
(5) In cazul in care entitatea desfasoara mai multe activitati, se va trece codul activitatii preponderente care defineste profilul unitatii (respectiv codul clasei CAEN al activitatii preponderente).
CAPITOLUL III
Depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2008
Art. 12. - (1) Formatul electronic al raportarilor contabile la 30 iunie 2008 pentru entitatile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) si d), continand formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, se obtine prin folosirea programului de asistenta, care este pus la dispozitia entitatilor, gratuit, de unitatile teritoriale ale Ministerului Economiei si Finantelor sau poate fi descarcat de pe serverul de web al Ministerului Economiei si Finantelor, la adresa www.mfinante.ro
(2) Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisie, mentionate la art. 2 alin. (1) lit. a) si d), vor depune la Comisie si la unitatile teritoriale ale Ministerului Economiei si Finantelor discheta cu raportarile contabile la 30 iunie 2008, insotite de raportarile contabile listate cu ajutorul programului de asistenta, semnate si stampilate, conform legii. Aceste raportari se depun impreuna cu o copie de pe codul unic de inregistrare, raportul administratorului, precum si o copie de pe balanta de verificare a conturilor sintetice.
(3) Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisie, mentionate la art. 2 alin. (1) lit. b), vor depune numai la Comisie un exemplar din raportarile contabile la 30 iunie 2008, intocmite conform prevederilor prezentei norme, semnate si stampilate, conform legii. Aceste raportari se depun impreuna cu o copie de pe raportul administratorului, precum si de pe balanta de verificare a conturilor sintetice.
(4) Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisie, mentionate la art. 2 alin. (1) lit. c), vor depune la Comisie: o copie de pe raportarile contabile la 30 iunie 2008, intocmite conform prevederilor reglementarilor contabile emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sau de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, listate, semnate si stampilate, precum si un exemplar din raportarile contabile la 30 iunie 2008, specifice activitatii de administrare de fonduri de pensii, potrivit art. 2 alin. (1) lit. c): o copie de pe codul unic de inregistrare, raportul administratorului, de pe balanta de verificare a conturilor sintetice, precum si de pe balanta de verificare a conturilor, intocmita numai pentru activitatea de administrare de fonduri de pensii.
Art. 13. - (1) Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisie care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la sfarsitul perioadei de raportare nu intocmesc raportari contabile la 30 iunie 2008, acestea urmand sa depuna la Comisie si la unitatile teritoriale ale Ministerului Economiei si Finantelor, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere, care sa cuprinda cel putin urmatoarele date de identificare, astfel:
a) pentru administratorii de fonduri de pensii facultative si fonduri de pensii administrate privat:
(i) denumirea completa, conform certificatului de inmatriculare;
(ii) adresa completa si numarul de telefon;
(iii) numarul de inregistrare la registrul comertului;
(iv) codul unic de inregistrare;
(v) capitalul social;
b) pentru fondurile de pensii facultative si fondurile de pensii administrate privat:
(i) denumirea completa;
(ii) numarul de inregistrare la Comisie, conform autorizatiei de functionare;
(iii) capitalul fondului.
(2) Entitatile care se afla in curs de lichidare, potrivit legii, vor depune o declaratie similara.
#PAGEBREAK#
Art. 14. - (1) Raportarile contabile la 30 iunie 2008, precum si declaratiile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisie prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) se vor depune la Comisie pana cel tarziu la 15 august 2008.
(2) Pentru asigurarea informatiilor destinate sistemului institutional al statului, entitatile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) si d) vor depune la unitatile teritoriale ale Ministerului Economiei si Finantelor un exemplar al raportarilor contabile la 30 iunie 2008 pana cel tarziu la 15 august 2008.
(3) Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisie care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la sfarsitul exercitiului financiar, precum si cele care se afla in curs de lichidare vor depune la Comisie si la unitatile teritoriale ale Ministerului Economiei si Finantelor, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere, conform art. 13, pana cel tarziu la 15 august 2008.
Art. 15. - (1) Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisie, prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) si d), pot depune raportarile contabile la 30 iunie 2008 la registratura Comisiei si la unitatile teritoriale ale Ministerului Economiei si Finantelor sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 627/1995 privind imbunatatirea disciplinei depunerii bilanturilor contabile si a altor documente cu caracter financiarcontabil si fiscal, de catre agentii economici si alti contribuabili, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 226 din 2 octombrie 1995.
(2) Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisie, prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) si c), pot depune raportarile contabile la 30 iunie 2008 la registratura Comisiei sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 627/1995.
(3) De asemenea, la depunere se vor avea in vedere si prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.085/2003 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, referitoare la implementarea Sistemului Electronic National, cu modificarile si completarile ulterioare.
CAPITOLUL IV
Dispozitii finale
Art. 16. - Nerespectarea dispozitiilor cuprinse in prezenta norma se sanctioneaza in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, respectiv art. 16, art. 81 alin. (1) lit. c), art. 140 alin. (1), art. 141 alin. (1) lit. g), art. 141 alin. (2)-(11) si art. 142 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale art. 38 lit. c), art. 120 alin. (1), art. 121 alin. (1) lit. k), art. 122 si art. 122
1 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 17. - Anexele nr. 1-9 fac parte integranta din prezenta norma.
_______________
Nota Avocatnet.ro:
- Anexele vi le prezentam ca fisier atasat.
Comentarii articol (0)