Trecerea Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), ar putea fi decisa de Parlament, din aceasta toamna, conform unei declaratii apartinand ministrului Comertului, Turismului, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Profesiunilor Liberare (MCTIMMPL), Ovidiu Silaghi.
„Am decis sa scot de pe ordinea de zi din guvern proiectul de ordonanta prin care am propus ca Registrul Comertului sa treaca de la Ministerul Justitiei la Camerele de Comert. Acesta va fi transformat in proiect de lege, care va fi promovat in toamna acestui an“, a declarat ministrul Ovidiu Silaghi, citat de Evenimentul Zilei.
Afirmatia acestuia a fost facuta in urma cu doua zile, desi, initial, in luna aprilie, MCTIMMPL elaborase un proiect de Ordonanta de Urgenta care prevedea mutarea ONRC in subordinea CCIR. In acest caz, Guvernul ar fi decis schimbarea institutiei careia i se subordona ONRC. Ulterior, in luna mai, pe website-ul ministerului, initiativa a luat forma unui proiect de lege care poate intra direct in dezbaterile Parlamentului, responsabilitatea adoptarii sau respingerii propunerii revenind, astfel, forului legislativ.
Proiectul de act normativ urmareste modificarea si completarea
Legii nr. 26/1990 cu privire la Registrul Comertului si a
Legii Camerelor de Comert din Romania nr. 335/2007.
Adoptarea acestei legi ar presupune ca Oficiul National al Registrului Comertului sa nu mai fie subordonat Ministerului Justitiei, ci Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.
Motivarea decizii de a efectua mutarea se bazeaza pe faptul ca reorganizarea institutiilor le va spori eficienta si va usura accesarea fondurilor europene disponibile. De asemenea, Registrul Comertului este un instrument al economiei de piata, asadar, in expunerea de motive, se are in vedere locul sau ca institutie de drept privat, si anume, pe langa o organizatie neguvernamentala, care sa prezinte utilitate publica, si nu in subordinea unei autoritati centrale a statului.
Acest transferul de subordine a fost luat in considerare de Parlament inca din anul 2006. La momentul respectiv a fost adoptata o lege prin care acest lucru urma sa se realizeze, dar, ulterior, actul normativ a fost declarat neconstitutional.
Ministerul Justitiei a adus argumente impotriva mutarii ONRC din subordinea sa in subordinea CCIR, inca din momentul in care, a fost elaborat proiectul Ordonantei de Urgenta.
Astfel, Ministerul Justitiei a precizat, la acea data, ca "se incalca dispozitiile
art. 136 alin.(4) din Constitutie, masurile propuse au ca efect concesionarea acestui serviciu public de interes general, prin transferul in gestiunea camerelor de comert, cu nerespectarea principiilor egalitatii de tratament, transparentei si proportionalitatii pe care, potrivit interpretarii Curtii Constitutionale, trebuie sa se bazeze concesionarea unui serviciu public."
Pe aceasta tema, Avocatnet.ro a publicat si Ce miza are batalia pentru Registrul Comertului?
Comentarii articol (4)